Trump je víťazstvo zla. Cunami utečencov zbúra všetky naše múry. Svetoznáma režisérka vyslovila varovanie

    0
    Poľská režisérka Agnieszka Hollandová (Autor: SITA)

    V tej súvislosti spomenula svetových lídrov, ktorí majú podľa nej také sklony. Menovala napríklad amerického prezidenta Donalda Trumpa, tureckého prezidenta Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je to zvláštna mentalita, ktorá, pretože cíti, že je ohrozená, by chcela urobiť niečo ako kultúrnu kontrarevolúciu,“ poznamenala Hollandová.

    Hollandová následne uviedla, že cítime hlbokú krízu, ktorú nedokážeme pomenovať. „Dôvody sú mnohotvárne, sú to globalizácia, informačná revolúcia, niečo, čo úplne zmenilo spôsob komunikácie. Ľudia sa začali zatvárať vo svojich bunkách a zároveň je ťažké rozlíšiť, čo je pravda a čo lož, dokonca sa ukázalo, že lož je možno účinnejšia, to sme videli počas nedávnych volieb v USA,“ podotkla. Zlo podľa nej v histórii už mnohokrát vyhralo. „O to lepšie musíme bojovať,“ dodala.

    Západ potom podľa jej slov prispel k tomu, že na Blízkom východe a v časti Afriky zavládol úplný chaos. „Ľudia z týchto kútov sa snažia nájsť miesto, kde môžu žiť normálne, kde môžu mať deti a chodiť do školy. Utečenci budú ďalej utekať. A my nevieme, ako s tým naložiť. S migráciou bojujeme strachom, agresiou a sebaizoláciou, ako keby sme dúfali, že keď okolo seba postavíme múr, zastavíme cunami. Cunami však múr zbúra,“ povedala.

    Hollandová sa vyjadrila aj k osobe nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. „Je to samostatná žena. A aj keď nesúhlasím so všetkými jej názormi a činmi, vidíme, že je to zodpovedná líderka,“ uviedla.

    Na záver potom vyslovila pesimistický odkaz. „Očkovanie druhej svetovej vojny vypršalo, ľudia na to zabudli. Stupeň agresie stúpa. Mladí muži by si chceli zastrieľať,“ dodala.

    Rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -