Bratislavčania sa boja, že to skončí v rukách mafiánov. Absurdný populizmus, zaznelo. Vojna o legálny hazard pokračuje novým prieskumom

    0
    Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier AZAH Dominika Lukáčová (Autor: redakcia)

    „Naším jediným cieľom je zistiť skutočný názor občanov mesta na hazard v situácii, kedy zákon umožňuje rôzne stupne regulácie, čo prakticky znamená, že neexistuje iba radikálna voľba medzi zachovaním a úplným zákazom. Takáto radikálna voľba, naopak, existovala v čase, kedy Bratislavčania podpisovali petíciu,“ povedala hovorkyňa Asociácie zábavy a hier AZAH Dominika Lukáčová.

    Bratislavčania strach z hazardu v rukách podsvetia už vyjadrili

    Podľa AZAH primátor mesta Nesrovnal aj mnohí aktivisti často prízvukujú, že názor Bratislavčanov na hazard bol už vyjadrený petíciou. „Tvrdíme, že to nie je pravda, pretože pri podpisovaní petície neexistovala možnosť prísnej regulácie, a navyše občania neboli nikým a nijako informovaní napríklad o dôsledkoch absolútnej prohibície,“ povedala Lukáčová s tým, že strach z rozmachu nelegálneho hazardu v rukách podsvetia Bratislavčania už masívne vyjadrili v prieskume, ktorý v meste vykonala agentúra POLIS Slovakia v dňoch 3 – 7. februára tohto roka.

    „Ťažko ignorovať fakt, že viac ako 83 % Bratislavčanov vyjadrilo v tomto prieskume obavy, že prohibícia prispeje k rozmachu nelegálneho hazardu,“ spresnila hovorkyňa AZAH. Podľa jej slov táto hrozba nemôže byť vnímaná ako vymyslená, pretože existuje príklad neďaleko Brna, kde po absolútnej prohibícii vzniklo do roka viac ako 100 nelegálnych herní a kde sa toto mesto opätovne vracia k regulácii legálneho hazardu. „A história ponúka množstvo iných príkladov, kam viedli absolútne prohibície,“ doplnila Lukáčová s tým, že ponuku s prieskumom verejnej mienky chceli počas minulého týždňa prezentovať aj samotnému primátorovi mesta Ivovi Nesrovnalovi, aby si zachoval tvár pred verejnosťou. Takto označila Lukáčová konanie Nesrovnala v dôsledku toho, že podľa jej slov v médiách vedie vojnu proti hazardu, no licencie na vznik nových prevádzok podpisuje expresne rýchlo.

    Baránek chce robiť prieskum po jednotlivých mestských častiach

    AZAH predbežne oslovila agentúru POLIS Slovakia s tým, či je vôbec možné takýto prieskum na území jedného mesta zrealizovať. „Pán Baránek (Ján Baránek, šéf agentúry POLIS, pozn. red.) nás informoval, že v prípade takejto obrovskej vzorky, ktorá je z hľadiska sociologickej reprezentatívnosti nadnesená, by navrhoval, aby sa prieskum realizoval po častiach v každej mestskej časti na vzorke od 700 do 1 000 respondentov. Výsledky by podľa neho ukázali nielen celomestskú náladu, ale aj prípadné rozdiely medzi mestskými časťami,“ tlmočila na dnešnom brífingu pred magistrátom mesta Lukáčová Baránkove slová s tým, že realizácia takéhoto obrovského prieskumu verejnej mienky by si pravdepodobne len na samotný zber údajov vyžadovala minimálne dva týždne.

    Keďže AZAH dlhodobo a konzistentne súhlasí s reguláciou hazardu a presadzuje návrh, aby kasína a herne mohli byť umiestnené v hoteloch a obchodno-zábavných centrách, chce asociácia v prieskume zistiť najmä preferencie ľudí k takejto regulácii v porovnaní s možnosťou absolútnej prohibície. „V tomto zmysle je fér vysvetliť v prieskume ľuďom, aké by boli reálne regulácie a aké dôsledky by priniesla absolútna prohibícia. Po objasnení týchto faktov je relevantné sa ľudí spýtať, čo považujú pre mesto, jeho život a rozvoj za výhodnejšie a lepšie,“ povedala Dominika Lukáčová a dodala, že záväzok AZAH, že žiadna členská firma asociácie neotvorí pri regulácii hazardu iba na hotely a zábavné centrá žiadnu novú prevádzku v porovnaní so súčasnosťou, samozrejme, platí.

    „Je to náš verejný a dlhodobý prísľub, ktorý je síce radikálmi často relativizovaný, alebo až zosmiešňovaný, ale napriek tomu platí. Nakoniec počty výherných automatov v meste Bratislava dlhodobo klesajú už niekoľko rokov po sebe,“ uzavrela Lukáčová.

    Nesrovnal tlačí na svojich námestníkov pred štvrtkovým zastupiteľstvom

    Na brífingu sa hovorkyňa Asociácie zábavy a hier vyjadrila aj k včerajším informáciám, keď námestníčka primátora Ľudmila Farkašovská informovala o tom, že Nesrovnal na ňu, ako aj na jej kolegu námestníka Milana Černého, vyvíja nátlak, aby na štvrtkovom (30. 3.) mestskom zastupiteľstve hlasovali za zákaz hazardu v hlavnom meste. „Primátor sa vyjadril v tom zmysle, že ak všeobecne záväzné nariadenie (VZN) neprejde, tak sa budeme musieť asi rozprávať o tom, či ďalej nebudeme namiesto viceprimátorov iba poslancami,“ uviedla Farkašovská. Viac sme o tom písali TU.

    „Toto sú absurdné veci, ktoré nikam nevedú, naozaj je to len vyslovene populistická politika primátora a my chceme nájsť konštruktívne riešenie, tak poďme sa naozaj oprieť o to, čo Bratislavčania v roku 2017 chcú, neopierajme sa o to, čo chceli v roku 2015, keď nemali inú možnosť, ako hazard zakázať alebo povoliť, a bola nulová kampaň informačná o tejto téme. Jednoducho to boli aktivisti pred volebnými miestnosťami, ktoré nič iné neponúkali,“ vyjadrila sa Lukáčová na margo Farkašovskej, ale aj toho, že s primátorom sa nedá dohodnúť a aj poslanci sú neúspešní.

    Lukáčová sa na brífingu tiež vyjadrila, že predpokladá, že uskutočnenie prieskumu verejnej mienky v rozmere, aký zatiaľ v Bratislave nemá obdobu, bude mať význam aj po štvrtkovom hlasovaní poslancov na mestskom zastupiteľstve. „Ako sme už avizovali, pokiaľ by náhodou prešiel zákaz hazardu na základe hlasovania, ktoré sa vôbec nemohlo uskutočniť, tak jednoducho sa budeme súdiť. My predpokladáme, že súdy aj prokuratúra nám dá za pravdu, že to nebolo v jeho kompetencii (Nesrovnalovej, pozn. red.),“ vyjadrila sa hovorkyňa AZAH s tým, že asociácia si je vedomá toho, že otázku hazardu je v hlavnom meste potrebné riešiť, keďže pre nich nenastane uspokojivý stav ani v prípade, keď by prokuratúra VZN o zákaze hazardu zmietla zo stola. Samotný prieskum sa však uskutoční iba v prípade, že mesto s ním bude súhlasiť, pretože podľa Lukáčovej slov AZAH už z februárového prieskumu vie, že obyvatelia hlavného mesta chcú reguláciu, a nový prieskum nepotrebujú.

    Poslanci vo štvrtok budú hlasovať druhýkrát

    Na mestskom zastupiteľstve 16. 2. 2017 hlasovalo zo 41 prítomných bratislavských poslancov za zákaz hazardu 24 poslancov, 5 sa zdržalo a 12 nehlasovalo. Návrh na plošný zákaz hazardu v Bratislave neprešiel napriek tomu, že na januárovom zastupiteľstve všetci 39 prítomní poslanci jednomyseľne odhlasovali požiadavku, aby primátor predložil návrh VZN s úplným zákazom hazardu v Bratislave. Ako sme už spomínali, tento štvrtok poslanci budú o zákaze hazardu rozhodovať znova. „Opakovaním hlasovania, kým nebude výsledok taký, ktorý uspokojí pána primátora, a účelovým manipulovaním s predpismi dá primátor ďalší dôvod na úspešný súdny spor prevádzkovateľov s mestom. Už teraz je ich niekoľko,“ vyjadrila sa pred pár dňami v rozhovore pre PL Dominika Lukáčová. Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    Svoje stanovisko pre Parlamentné listy poskytol aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Zástupcovia hazardu robia všetko pre to, aby zákaz hazardu v Bratislave neprešiel. Pochopiteľne, ide im o veľké peniaze. Mesto sa riadi platnými zákonmi a rokovacím poriadkom. Petičný výbor ma poveril, aby som na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva predložil pôvodné VZN o plošnom zákaze hazardu v Bratislave.  Myslím si, že by bola škoda, aby sa celá takmer dvojročná práca petičného výboru a vôľa viac ako 136-tisíc Bratislavčanov zmarila pre jeden chýbajúci hlas. Chcem, aby sme o tomto návrhu hlasovali znova,“ uviedol Nesrovnal. Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -