Vyhlásenie, ktoré prišlo po stretnutí s Putinom. A týka sa znepokojenia Moskvy

    0
    Aleksandar Vučič. (Autor: SITA)

    “Povedal som mu, že vo vnútri mnohých krajín tohto regiónu panuje neustále nebezpečenstvo a tlak, pričom je tam i nesporne prítomnosť rozličných vonkajších faktorov, ktoré vyvíjajú vplyv a presadzujú vlastné záujmy. Srbsku sa podarilo prekonať určité elementy nestability a až donedávna bolo najstabilnejším štátom daného regiónu. Moskva je tým veľmi znepokojená,” vyhlásil Vučič pre stanicu RTV Pink, ktorú v noci nadnes citovala agentúra TASS.

    Počas schôdzky poďakoval srbský premiér Putinovi za všestrannú pomoc, ktorú Rusko ponúklo jeho krajine. Štátnici rokovali aj o prehĺbení hospodárskej a priemyselnej spolupráce, ako aj o kooperácii v oblasti obrany.

    Vučič v piatok vyhlásil, že Srbsko nikdy nevstúpi do NATO ani do nijakej inej vojenskej aliancie. Srbská spoločnosť pociťuje voči Severoatlantickej aliancii silnú antipatiu od roku 1999, keď NATO uskutočnilo 78-dňovú leteckú kampaň v reakcii na krvavé zásahy srbských síl proti separatistom kosovskoalbánskeho pôvodu.

    Hoci sa Srbsko formálne usiluje o vstup do Európskej únie, posilňuje svoju vojenskú spoluprácu s Ruskom, ktoré súhlasilo s dodaním bojových stíhačiek, tankov a protivzdušných systémov srbskej armáde.

    - Reklama -