Marine Le Penová a jej šance na víťazstvo: V Bruseli budú šokovaní, je to vraj celé inak

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Dlhé týždne sa drží Le Penová v prieskumoch na špici, no odstup socialistu Macrona je minimálny. Všeobecne prevláda názor, že šéfka Národného frontu môže zvíťaziť v prvom kole, ale v druhom kole podľahne buď Macronovi, alebo konzervatívcovi Fillonovi, keby dokázal v prvom kole obsadiť druhé, a teda postupové miesto. Ozývajú sa však hlasy, ktoré dávajú Le Penovej šance na víťazstvo aj v druhom kole.

    Nedávno sa v tomto duchu vyjadril šéf MarketStrats group Goldman Sachs Bobby Vedral. V e-maile zaslanom klientom Vedral okrem iného píše, že „politická korektnosť núti ľudí v prieskumoch klamať“. „Domnievam sa, že Le Penová má šancu v druhom kole uspieť, bolo by veľmi naivné si myslieť, že sa to skutočne nemôže stať,“ napísal Vedral s odkazom na šokujúce víťazstvo Donalda Trumpa v Spojených štátoch.

    „Respondenti v mnohých prípadoch nechcú priznať, že by volili Le Penovú. Ak sa vo voľbách dve tretiny nerozhodnutých voličov rozhodnú, že ju budú voliť, tak má šéfka Národného frontu veľkú šancu na úspech,“ uviedol Vedral. Aktuálne všetko smeruje k finále medzi Le Penovou a Macronom. Šance niekdajšieho horúceho favorita na víťazstvo Fillona postupne klesajú pod ťarchou ďalších obvinení. Vyšetrovatelia teraz požadujú, aby konzervatívny kandidát vysvetlil, za čo platil svojej manželke 700 000 eur.

    Už niekoľko týždňov sa Fillon márne bráni obvineniu, že podvodne zamestnával svoju vlastnú manželku a zo štátnych peňazí jej platil za prácu, ktorú údajne nikdy nevykonávala. Okrem toho sa podľa liberálnych médií objavili dôkazy o jeho väzbách na ruského prezidenta Vladimira Putina. Napokon Fillon spoločne s Le Penovou ako jediní z prezidentských kandidátov otvorene podporovali zrušenie protiruských sankcií.

    Pred dvoma rokmi mal vraj Fillon predstaviť na fóre v Petrohrade Vladimirovi Putinovi libanonského staviteľa ropovodu, s ktorým predtým uzavrel zmluvu o lobingu vo výške 50 000 dolárov. Fillon a jeho tím všetky obvinenia odmietajú a tento prípad nie je výnimkou. „Podozrenie z konfliktu záujmov je absolútne neopodstatnené. Nikdy som nebral peniaze od Putina a ruských spoločností,“ ohradil sa Fillon proti tvrdeniu liberálnych médií.

    Le Penová sa pohybuje približne na 27 % v prvom kole a asi o jedno percento menej má Macron. Komentátor denníka Le Figaro Ivan Rioufol pred niekoľkými dňami konštatoval, že v skutočnosti môže mať Le Penová pokojne aj viac ako 30 %. Nech už dopadnú prezidentské voľby vo Francúzsku akokoľvek, Le Penovej sa nepochybne podarí dosiahnuť lepší výsledok ako jej otcovi pred pätnástimi rokmi. Vtedy získal Jean-Marie Le Pen v prvom kole necelých 17 %.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -