Svet volá po tom, aby ho viedli USA s EÚ! Prečítajte si zásadný prejav Johna McCaina

    0
    John McCain (Autor: Reprofoto Facebook)

    Niekdajší neúspešný prezidentský kandidát vo svojom prejave okrem iného konštatoval, že celý svet volá po tom, aby Spojené štáty a Európa opätovne prevzali do rúk opraty. „Vo svetle všetkých udalostí nemôžeme len lamentovať a stáť bokom. Musíme sa oveľa viac zapojiť do celosvetového diania,“ poznamenal vlani osemdesiatročný McCain, ktorý navyše horlil za väčšiu spoluprácu medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.

    Aby tej chvály nebolo priveľa, pustil sa McCain aspoň do letmej konštruktívnej kritiky EÚ, keď hovoril o jej prebujnenom byrokratickom aparáte. „Brusel vo veľkom rozsahu ovláda byrokracia, ale tento problém sa v celosvetovom meradle zďaleka netýka len EÚ,“ povedal McCain. Keď prišla reč na samotný brexit, pokračoval v zmierlivom tóne: „Nedokážem odhadnúť, aký efekt bude mať brexit a či to znamená začiatok konca pre EÚ.“

    Aj napriek kontinuálnej kritike Donalda Trumpa McCain podporil amerického prezidenta v jeho názore, že členské štáty NATO by mali zvýšiť svoje príspevky na obranu. Pripustil zároveň, že od prezidentských volieb sa osobne s Trumpom nestretol. „Je ešte priskoro na jeho hodnotenie. Ale zaujímalo by ma, koho najviac počúva a kto stojí za jeho príspevkami na Twitteri o šiestej ráno,“ ironizoval McCain Trumpovu záľubu v tweetovaní, pri ktorom si americký prezident často nedáva servítku pred ústa.

    Na druhej strane sa McCain postavil za Trumpa v otázke údajne prílišného vplyvu Ruska na dianie v Bielom dome. „S tým by som si nerobil starosti. Horší je podľa mňa vplyv Ruska na samotné prezidentské voľby. Aj keď ja osobne som zatiaľ nevidel žiadne dôkazy, ktoré by niečo také potvrdzovali. Ale Putin má Krym, je na Ukrajine a chce Pobaltie. Vážení, pre Putina pracujú kriminálnici z KGB. Aj napriek tomu však nevidím nič zlé na tom, keď sa s ním Trump stretne,“ dodal McCain.

    „Verím v Európsku úniu,“ povedal ďalej McCain v rozpore so slovami amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v januári konštatoval, že „vystúpiť z Európskej únie bolo zo strany Veľkej Británie veľmi rozumné“. Hoci je McCain takisto republikán, zastáva v tomto smere úplne opačné názory. „EÚ je pre Spojené štáty jednou z najdôležitejších aliancií. Európska únia a NATO sú dve kľúčové organizácie, ktoré zaisťovali mier v uplynulých sedemdesiatich rokoch.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -