Navaľnému hrozí za organizovanie protikorupčných pochodov väzenie. Ako dlho môže pobudnúť v chládku?

    0
    Alexej Anatolievič Navaľnyj (Autor: Facebook, ??????? ?????????)

    Rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes uviedla, že podľa nezávislého ľudskoprávneho portálu OVD-info polícia počas nepovolenej demonštrácie proti korupcii len v Moskve zadržala vyše 1000 ľudí. Denník Novaja gazeta upozornil, že tento počet zadržaných je dvojnásobkom počtu ľudí zatknutých v roku 2012 počas protestov opozície na Blatnom námestí.

    Na pouličných pochodoch a zhromaždeniach proti korupcii sa v nedeľu vo viacerých veľkých mestách Ruska zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Išlo o najväčšiu vlnu občianskej nespokojnosti v Rusku od spomínaných protivládnych protestov na prelome rokov 2011-12.

    Agentúra AP uviedla, že Kremeľ sa snaží bagatelizovať akcie ruskej opozície ako prejav nespokojnosti prozápadných mestských elít odtrhnutých od reality, ale protestné akcie sa uplynulú nedeľu konali aj v regiónoch, kde má prezident Vladimir Putin a jeho vláda tradične veľkú podporu. 

    Ruská polícia tvrdí, že v nedeľu zadržala spolu asi 500 ľudí, zatiaľ čo ľudskoprávne organizácie hovoria o 1000 osobách vzatých do vyšetrovacej väzby. Na ich okamžité prepustenie na slobodu už Rusko medzičasom vyzvali USA i EÚ.

    Ruské štátne televízie o protestoch vôbec neinformovali

    Ruské štátne televízie o protestoch v nedeľu vôbec neinformovali. Nevyjadril sa k nim ani žiaden predstaviteľ vlády. Rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes uviedla, že premiér Dmitrij Medvedev bol v čase protestov proti svojej vláde na lyžovačke.

    Svedčí o tom jeho správa na sociálnej sieti Instagram. Navaľnyj dnes na súde ironicky žiadal predvolať Medvedeva ako svedka, lebo Medvedev je podľa neho hlavným organizátorom pochodov proti korupcii.

    Agentúra AP okrem toho dodala, že okrem Navaľného, ktorý bol zadržaný v Moskve po ceste na míting neďaleko stanice metra Majakovskaja, polícia zatkla aj 17 jeho spolupracovníkov z Fondu na boj s korupciou (FBK) a prehľadala ich kanceláriu, odkiaľ chcel Navaľného tím sledovať a na kamery zaznamenať zhromaždenie proti korupcii.

    Portál OVD-info spresnil, že polícia kanceláriu FBK prehľadávala ešte aj dnes ráno, pričom odtiaľ vyniesla všetku elektroniku. Podľa advokáta FBK policajti vo svojich operatívnych správach uviedli, že v priestoroch FBK zasahovali na základe hlásenia o požiari, pričom sa snažili zachrániť prítomných, ktorí sa však vzpierali. 

    Advokát uviedol, že v budove žiaden požiar nebol, aj keď sa najmenej trikrát z neznámeho dôvodu spustili požiarne hlásiče a boli výpadky v dodávkach elektriny. Navaľného zadržaným kolegom teraz hrozí obvinenie z kladenia odporu poriadkovým zložkám.

    Navaľnyj dnes na svojom konte na Twitteri zverejnil selfie spred súdnej siene s textom: “Príde čas, keď ich aj my budeme súdiť. Ale vtedy to už bude čestné”.

    - Reklama -