Lídri EÚ chcú na dnešných oslavách jubilea Rímskych zmlúv potvrdiť jednotu Únie

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Na dnešných oslavách podpísania Rímskych zmlúv v roku 1957 bude prítomných iba 27 z 28 šéfov štátov či vlád členských krajín EÚ, z evidentných dôvodov chýba britská premiérka Theresa Mayová.

    Slávnostné zhromaždenie v Ríme sa začalo v piatok večer audienciou u pápeža Františka vo Vatikáne, ktorý apeloval na prítomných lídrov slovami: “Ste povolaní k tomu, aby ste razili cestu novému európskemu humanizmu.”

    Pápež označil solidaritu “za najúčinnejšiu protilátku k moderným formám populizmu” a povedal, že Únia musí spojiť sily pri investovaní do rozvoja, pri tvorbe pracovných miest, ako aj zabezpečení primeraných platov a dôstojných životných podmienok pre všetkých občanov.

    Vyvrcholením dnešného summitu EÚ bude prijatie spoločnej deklarácie o budúcom smerovaní Únie.

    Ukázať na dnešnom summite jednotný front je pre lídrov EÚ mimoriadne dôležité, keďže Británia o niekoľko dní – 29. marca oficiálne oznámi Bruselu svoje rozhodnutie vystúpiť z Únie.

    Európa musí nájsť spoločné riešenie utečeneckej krízy, zdôraznila v rozhovore s talianskym televíznym programom Tg1 odvysielaným v piatok večer nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    V spoločenstve založenom na solidárnosti, musí každá strana prispievať podľa svojich možností, povedala ďalej Merkelová. Hoci sa za uplynulé roky dosiahol veľký prokrok, stále je čo robiť, dodala. Slová pápeža označila za dojemné a inšpirujúce.

    - Reklama -