FOTO Teroristické útoky v Londýne, hlásia mŕtvych. Polícia má vraj dvoch podozrivých

    0
    Ilustračná fotografia. Po útoku pred budovou britského parlamentu (Autor: TASR)
    Zástupcovia Metropolitnej polície ďalej vyhlásili, že páchateľom útoku bol zrejme jeden človek.

    Stanica BBC už skôr uviedla, že jednou z obetí je aj policajt, ktorého bodol páchateľ útoku. Druhou je žena, ktorú zrazil útočník autom a ktorá zraneniam podľahla priamo na Westminsterskom moste. Útočníka policajti smrteľne postrelili po tom, ako napadol ich kolegu.

    V Londýne po tomto incidente, ktorý polícia vyšetruje ako teroristický čin, zastala doprava v niektorých staniciach metra v štvrti Westminster.

    Metropolitná polícia tiež odstavila premávku na rieke Temža a zastavila známe koleso London Eye, pričom v kabínach uviazli ľudia.

    Polícia vyzvala obyvateľov, aby poskytli informácie o čomkoľvek podozrivom. Verejnosť by sa zároveň oblasti Westminsteru mala vyhnúť.


    Z budovy parlamentu medzičasom evakuovali stovky členov personálu a poslancov a presunuli ich do Westmisterského opátstva.

    Prehľad minulých teroristických útokov v Londýne

    V súvislosti s dnešným teroristickým útokom v britskom hlavnom meste prináša TASR krátky prehľad podobných incidentov, ktoré sa v britskej metropole udiali v uplynulých rokoch:
     
    22. marca 2017 – Útočník dobodal policajta pred budovou britského parlamentu, zatiaľ čo vozidlo vrazilo do chodcov. Polícia následne útočníka zastrelila. Incident si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych.
     
    5. decembra 2015 – Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.
     
    22. mája 2013 – Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.
     
    7. júla 2005 – Pri najhoršom teroristickom útoku v dejinách Británie sa štyria samovražední útočníci inšpirovaní al-Káidou odpálili v troch súpravách metra a v autobuse, pričom pripravili o život 52 ľudí. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.
    - Reklama -