Poľská vojenská kontrarozviedka podala oznámenie na šéfa Európskej rady. V čom lieta?

    0
    Predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na bratislavslom summite (Autor: TASR)

    Podozrenie súvisí s tendrom na opravu prezidentského špeciálu TU-154, ktorý sa v roku 2010 zrútil pri ruskom Smolensku. Na jeho palube bola poľská politická a vojenská elita na čele so vtedajším prezidentom Lechom Kaczyňským. 

    V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Gazeta Polska Codziennie o tom informoval poľský minister obrany Antoni Macierewicz.

    Podľa Macierewicza v kauze ide o uzavretie zmluvy na opravu lietadla, ktorá sa uskutočnila v roku 2009 v Rusku. Trup lietadla opravovali v Samare, hydraulické systémy v Ufe a motory v Rybinsku. Za modernizáciu lietadla zodpovedalo konzorcium poľských firiem MAW Telecom International SA a Polit-Elektronik, ktorá zastupovala ruské firmy.

    V médiách sa predtým objavila informácia, že firma Polit-Elektronik vedela o svojom víťazstve vo výberovom konaní už pol roka pred jeho začiatkom. Predstavitelia samarskej spoločnosti Aviakor a rybinskej spoločnosti Saturn totiž uzavreli zmluvu s Polit-Elektronik už vo februári roku 2009, teda niekoľko týždňov pred vypísaním tendra. 

    Médiá tiež napísali, že oprava lietadla v Rusku stála poľskú stranu rovnako, ako by bola zaplatila za nákup nového lietadla rovnakej triedy.

    Skoro stovka obetí

    Inkriminované lietadlo sa v apríli roku 2010 zrútilo pri pokuse o pristátie na letisku Smolensk-Severnyj. Na palube sa nachádzalo 96 ľudí: 88 cestujúcich a osem členov posádky. Haváriu lietadla nikto neprežil. Poľsko vtedy okrem hlavy štátu prišlo aj o prakticky celé najvyššie velenie armády, keďže zahynul náčelník generálneho štábu a velitelia pozemných, leteckých, špeciálnych i námorných síl.

    Delegácia na čele s prezidentom Kaczyňským vtedy letela na spomienkové podujatia do Katyne, kde si chceli uctiť pamiatku 20.000 poľských vojakov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi.

    Spory s Tuskom

    Poľská vláda sa nedávno snažila zmariť Tuskovo znovuzvolenie do čela Európskej rady. Poukazovala pritom na jeho údajné nedodržiavanie princípu neutrality i nadržiavanie poľskej opozícii v jej sporoch s konzervatívnou vládou strany Právo a spravodlivosť (PiS) vedenou Kaczyňského dvojčaťom Jaroslawom.

    Jaroslaw Kaczyňski dodnes považuje Tuska – predsedu vtedajšej poľskej vlády – za morálne zodpovedného za smrť svojho brata Lecha. PiS v tejto súvislosti Tuska zažalovala aj za vlastizradu – podľa nej Tusk manipuloval vyšetrovanie a kryl skutočné dôvody nehody. PiS za pádom vládneho lietadla stále vidí atentát spáchaný Ruskom.

    - Reklama -