Radikalizujú sa. V Nemecku čelia rastúcemu fenoménu protiislamskej agresie

    0
    Bezpečné hranice - bezpečná budúcnosť. Brandenburská brána v Berlíne (Autor: Facebook, Épée de l'Europe)

    Žeby jatrivé memento a nepriamy návrat k prvej, respektíve druhej svetovej vojne? Nemecko prežíva v posledných mesiacoch poriadne spoločenské turbulencie, pričom v centre stojí utečenecká kríza a stret kultúr, respektíve náboženstiev.

    Bohužiaľ, v najľudnatejšej európskej krajine došlo za posledných 24 mesiacov k niekoľkým krvavým útokom, pod ktoré sa podpísali islamskí radikáli.

    Okrem hrozby zo strany džihádistov však musí Nemecko čeliť paralelnej hrozbe, ktorou sú krajne pravicové zoskupenia. 

    Ako spomína vo svojom článku portál Deutsche Welle, vrásky na čele robí bezpečnostným zložkám predovšetkým tzv. Identitariánske hnutie, ktoré má v Nemecku názov Identitäre Bewegung Deutschland (IBD). 

    „Pozorujeme niekoľko indikátorov vzájomného prepletania identitariánov a krajne pravicových skupín, respektíve jednotlivcov. Pracujeme preto s predpokladom, že ultrapravicový vplyv tu je prítomný,“ povedal napríklad koncom minulého týždňa nemeckým médiám Hans-Georg Maassen z Úradu pre ochranu ústavy (BfV).

    Nemecké spravodajské služby venujú Identitariánskemu hnutiu zvýšenú pozornosť, pričom samotné hnutie je považované za radikálne zoskupenie.

    Dokonca aj protiimigrantská partaj AfD odmietla oficiálne spolupracovať s IBD.

    Spomenutí identitariáni označujú samých seba za „metapolitický projekt“. Akúkoľvek spojitosť s radikalizmom či agresiou však odmietajú.  

    „Samozrejme, že seba vidíme ako patriotickú mládež, no od pravicového extrémizmu sa dištancujeme,“ uviedol hovorca IBD Daniel Fiss.  

    To však absolútne nekorešponduje s Maassenovým názorom, podľa ktorého rozhodne ide o rastúcu radikalizáciu hnutia, pričom formy tejto radikalizácie by mohli mať viacero podôb. Primárne by malo ísť o spontánne akcie namierené proti mešitám, azylovým centrám, politickým stranám, prípadne moslimským kultúrnym centrám. 

    - Reklama -