Budaj chce presadiť priamu voľbu generálneho prokurátora. Je odhodlaný ísť dokonca do referenda

    0
    Ján Budaj ako tieňový minister životného prostredia (Autor: TASR)

    “Blahoželám verejnosti, ktorá videla v priamom prenose, že stačí prejaviť názor a koalícia pri amnestiách ustúpila. Toto zdvihnutie sa verejnosti, ktoré dosiahlo zmenu názoru, je obrovský spoločenský úspech. Poďme ale ďalej. Vyzývam verejnosť, aby pomohla očistiť Slovensko aj v oblasti generálnej prokuratúry. Chcem zmeniť spôsob voľby generálneho prokurátora tak, že to viac nebude výsledok tých, ktorí sú pri moci,” vysvetlil Budaj.

    Poslanec sa pýtal, kedy sa dočkáme takej nádeje, aká sála z rumunských námestí. “Kedy sa dočkáme, že budú súdení tí, ktorí ožobračujú túto krajinu? Kľúčovým hráčom, ktorý to môže zastaviť alebo pustiť, je na konci dňa vždy generálny prokurátor,” povedal Budaj, ktorý je presvedčený, že ak sa chceme dočkať fungujúcej justície, musíme niečo urobiť s generálnym prokurátorom ako inštitúciou.

    “Darí sa mi získať podporu pre vznik petičného výboru. Amnestie považujeme za vyhraté, vyhrali sme my, oni ustúpili. Ak to napokon zmaria, verejnosť to uvidí v priamom prenose. Chceme ísť ale ďalej dopredu. Mám nádej, že získam pre takúto iniciatívu aj odborníkov z oblasti ústavného práva, ale aj spoluprácu osobností ako Iveta Radičová či Pavol Demeš. Chcel by som, aby v petičnom výbore bola aj Anna Remiášová,” zdôraznil.

    Budaj chce o zmene spôsobu voľby generálneho prokurátora najskôr rokovať s politickými stranami. Ak však nebude vôľa zmeniť zákon v parlamente, je pripravený siahnuť po referende, ktoré by mohlo byť spojené s budúcimi komunálnymi voľbami.

    - Reklama -