Vila v luxusnej štvrti za pol milióna. Takto „sociálne bývajú“ sýrski utečenci v Anglicku

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Členovia obecnej rady sa pred niekoľkými dňami na svojom pravidelnom zasadnutí uzniesli na tom, že luxusnú vilu špeciálne upravenú pre telesne postihnutých by mali obývať sýrski utečenci. Svoje rozhodnutie následne zdôvodnili tak, že sa im nepodarilo nájsť vhodnú britskú rodinu. Nehnuteľnosť mala pôvodne slúžiť ako núdzové ubytovanie maximálne na rok. Miestni obyvatelia sú pobúrení a nechápu, prečo vilu v hodnote 500 000 libier získali práve utečenci.

    „Do čerta, máme tu predsa toľko rodín z Kentu, ktoré potrebujú bývanie. Toto je absolútna hanba,“ napísala na sociálnej sieti istá Teresa Osbornová. „Takže nejaká utečenecká rodina získa šesťizbový dom prispôsobený pre telesne postihnutých, pretože členovia obecnej rady nemohli nájsť žiadnu britskú rodinu? To ako vážne?“ čuduje sa Deano Kentish. „Moja mama je telesne postihnutá a na zozname čakateľov bola devätnásť rokov,“ cituje ďalšieho z tamojších obyvateľov denník Daily Mail.

    Že členovia obecnej rady zámerne prehliadli všetky žiadosti miestnych obyvateľov, dokladá aj príspevok používateľa, ktorý tvrdí, že má manželku a štyri deti. „Mal som podanú žiadosť, pretože žijeme len v dvojizbovom byte. Ale nevyšlo to.“ Miestni obyvatelia všeobecne považujú toto rozhodnutie za krajne nespravodlivé. Členovia obecnej rady podľa svojich slov najprv uvažovali o tom, že by majetok rozdelili alebo predali. Ale nakoniec zvíťazila možnosť, ktorá zahŕňala ubytovanie sýrskych utečencov.

    Takéto kontroverzné rozhodnutia miestnych úradov však nie sú od začiatku trvania migračnej vlny vôbec ojedinelé. Vo februári tohto roku sa úrady v Taliansku rozhodli, že utečenci by mohli byť ubytovaní v luxusných vilách z polovice devätnásteho storočia na preslávenom ostrove Capri. Tamojšia lokalita patrí k vyhľadávaným letoviskám už niekoľko storočí. Navyše navrhli, aby sa utečenci zdržiavali v preslávenom majáku Punta Carena. Ani v tomto prípade z toho neboli miestni obyvatelia nadšení.

    Zdesenie obyvateľov luxusnej štvrte Paríža potom vyvolalo rozhodnutie mestskej rady postaviť ubytovne azylantov v štvrti pri preslávenom Boulonskom lese. Svoj domov tu našli napríklad manželka bývalého prezidenta krajiny Sarkozyho Carla Bruniová či mnoho ruských oligarchov. Členovia mestskej rady z Paríža na čele so socialistickou starostkou Anne Hidalgovou si síce nedovolili zabrať tamojšie historické budovy či moderné apartmány, ale miestni občania sa rozhodne postavili aj proti tomu, aby v ich blízkosti bývali práve utečenci.

    - Reklama -