Riaditeľ Čistého dňa vyráža do protiútoku, Lipšica zrejme bude vyšetrovať advokátska komora

    0
    Daniel Lipšic (Autor: TASR)

    Bývalý poslanec Daniel Lipšic sa ako advokát angažuje v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň a zastupuje jeho chovankyne, ktoré na vedenie zariadenia podali trestné oznámenie. Minulý týždeň vystúpil exposlanec s vyjadrením, že má k dispozícii zdravotnú dokumentáciu riaditeľa centra Petra Tománka. Z tej má podľa Lipšicových slov údajne vyplývať, že Tománek trpí vážnou diagnózou, ktorá mu má brániť vo vedení resocializačného zariadenia. Lipšic Tománka zároveň obvinil, že povolenie na založenie centra Čistý deň získal podvodom. Zdravotnú dokumentáciu získal advokát podľa vlastných slov od „slušného človeka“, ktorého meno ale odmietol zverejniť, informuje denník Plus JEDEN DEŇ.

    Prístup k zdravotnej dokumentácii osoby však podľa zákona o zdravotnej starostlivosti môžu mať iba zákonom vymedzené osoby. Takýmito osobami môže byť manžel či manželka, lekár alebo prípadne poisťovňa. V prípade Tománkovej zdravotnej dokumentácie ale Lipšic medzi takéto osoby nepatrí, a teda nemá mať prístup k jeho záznamom. Zdravotné záznamy zároveň spadajú pod osobné údaje a tie nie je podľa zákona možné len tak poskytnúť, zverejniť alebo sprístupniť bez súhlasu dotknutej osoby, ako to bolo v Tománkovom prípade.

    Na základe podnetu riaditeľa centra sa preto zrejme Lipšicovým konaním bude zaoberať advokátska komora. Podnet by mal byť podľa denníka Plus JEDEN DEŇ odoslaný na komoru v najbližších dňoch. Ak by sa po následnom šetrení členovia revíznej komisie zhodli, že z Lipšicovej strany došlo k porušeniu zákona, komora mu môže pozastaviť výkon advokátskej činnosti.  

    - Reklama -