Vláda a cirkev majú prednosť. Poľsko obmedzilo právo zhromažďovať sa

    0
    Demonštrácia vo Varšave (Autor: SITA)

    Nová legislatíva, ktorú poľský parlament schválil vlani v decembri, uprednostňuje zhromaždenia organizované vládou alebo cirkvou pred akýmikoľvek inými demonštráciami.

    V Poľsku doteraz platil princíp, kto skôr príde a ohlási demonštráciu, tomu ju povolia, ak sú splnené stanovené zákonné podmienky. V zmysle nového zákona budú mať prioritu zhromaždenia národného významu konané pri rôznych výročiach alebo cirkevných sviatkoch.

    Na rovnakom mieste a v rovnakom čase sa odteraz nebudú môcť konať dva verejné mítingy. Protidemonštranti budú musieť byť od účastníkov oficiálnych podujatí vzdialení minimálne 100 metrov.

    Pravidelne organizované zhromaždenia si budú môcť zaistiť miesto konania na tri roky dopredu. To sa týka napríklad spomienkových podujatí na haváriu poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku, ktoré každý mesiac organizuje šéf PiS Jaroslaw Kaczynski.

    Podľa poľskej vlády by nová úprava mala zabrániť zrážkam demonštrantov z rôznych táborov. Kritici ale tvrdia, že ide o ďalší krok súčasného konzervatívneho kabinetu, ktorý je na hranici ústavnosti. Prezident Duda zákon podpísal v sobotu 18. marca.

    Legislatívu kritizoval aj komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks. Podľa jeho názoru je takéto regulovanie demonštrácií zbytočné a prehnané. 

    - Reklama -