Platiť? Ešte to tak! Trváme na svojej migračnej politike. Maďari sú pripravení vytrieť s rozhodnutím európskeho súdu podlahu

    0
    Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

    Podľa agentúry MTI poradca povedal, že Maďarsko trvá na svojej migračnej politike, pretože je presvedčené, že nekoná protiprávne. “Systém ochrany našich štátnych hraníc slúži bezpečnosti všetkých európskych občanov,” zdôraznil.

    V súvislosti s neprávoplatným rozsudkom ESĽP Bakondi podotkol, že Maďarsko žiadosti o azyl dotknutých osôb posúdilo v zmysle platného práva. O ich vyhostení do Srbska maďarské orgány rozhodli po tom, čo zistili, že Srbsko je bezpečnou “treťou” krajinou.

    Pripomenul, že občanov Bangladéša právne zastupoval Maďarský Helsinský výbor, ktorý v každom svojom prejave podporuje migrantov a na každom fóre útočí voči maďarskej migračnej politike.

    Dvojica mužov presúvajúca sa po tzv. balkánskej trase prišla v septembri 2015 do juhomaďarského pohraničného mesta Röszke, kde ich ako žiadateľov o azyl zadržiavali 23 dní, na čo ich vrátili naspäť do Srbska. Podľa ESĽP boli títo migranti v Maďarsku zadržiavaní v podmienkach pripomínajúcich väzenie, pričom “nemali prospech z účinných záruk, ktoré by ich ochránili pred vystavením reálnemu riziku neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania”.

    Súd poznamenal, že dvojica Bangladéšanov nemala v Maďarsku prístup k právnikom a nedostávala náležité informácie o azylovom konaní. Aj keď jeden z nich dostal informačný leták, nijako mu to nepomohlo, keďže je negramotný.

    - Reklama -