Ako sa mohol niekto, kto pochyboval o svojom poslaní, stať lídrom českého disentu? Komentátor sa pozrel na slabé miesto exprezidenta Havla

    0
    Václav Havel (Autor: TASR)

    Spisovateľ, dramatik a prezident Václav Havel bol počas svojho života viackrát uväznený. Ocitol sa v politickej represii, keď v roku 1975 napísal otvorený list prezidentovi Gustávovi Husákovi, pričom jeho činnosť vyvrcholila v roku 1977 publikovaním Charty 77. Havel bol jedným z jej troch hovorcov. Druhým bol Ján Patočka, o ktorého smrti sa Havel dozvedel vo väzení. Svoj pobyt medzi štyrmi stenami niesol ťažko. Vtedajší režim mal problém, síce bol Havel v marci 1977 vo väzení už dva mesiace, nemohli mu dokázať nič, čo by súviselo s Chartou, ktorú chceli rozdeliť, a ideálne zvnútra.

    Ako však píše redaktor denníka Postoj Jaroslav Daniška, samotnú zámienku na rozdelenie Charty 77 im dal uväznený prezident. Krátko potom, ako sa Havel dozvedel, že mu pobyt vo väzení predĺžia o ďalší mesiac, začal hovoriť o pozadí samizdatovej práce, ktorá mala ostať v utajení. „Na pohľad vždy krehký Havel ukázal slabé miesto,“ opisuje redaktor. Podľa jeho slov bývalý prezident o sebe začal pochybovať a svojej manželke Oľge sa vyznal, že by sa chcel odsťahovať na vidiek, písať a venovať viac času jej. „ŠtB pochopila. Havel je slabší, než vyzerá, môžeme dosiahnuť nielen jeho dištanc od Charty, ale pokúsiť sa chartistov rozhádať,“ približuje Daniška.

    Podľa jeho slov začal Havel rozprávať o všetkom možnom. Napríklad aj o tom, ako ho prekvapil úspech a popularita Charty v zahraničí a nezvládol záujem. „Keď človek dnes číta prepis jeho výpovedí, je v istom úžase. Ani nie tak kvôli tomu, že človeka je možné vo väzení zlomiť. Ale zakráda sa myšlienka, ako sa mohol niekto, kto v podstate po relatívne krátkom uväznení začal pochybovať o svojom poslaní, stať lídrom českého disentu,“ konštatuje Daniška. Eštebáci napokon s Havlom spísali desaťbodové vyhlásenie a po 4 mesiacoch sa dostal na slobodu. Vtedy ešte netušil, že v druhej polovici 80. rokov sa medzi väzenské múry ešte dvakrát vráti.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -