Segregácia? V USA prešiel kontroverzný zákon o školách

    0
    Ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    Republikánov v americkom Kentucky obvinili, že sa pokúšajú priviesť späť rasovú segregáciu na školách po tom, ako v štátnej snemovni reprezentantov odhlasovali kontroverzný návrh zákona o regulácii vzdelávacích miest. Obsah návrhu spočíva v uprednostňovaní žiakov z blízkeho okolia pri prijímaní do škôl. V praxi to znamená, že spomedzi detí hlásiacich sa na školu, budú pri prijímaní preferované tie, ktoré bývajú v blízkosti zariadenia. Rodičia síce stále budú mať možnosť prihlásiť svoje deti na školu podľa vlastného výberu, ale výrazne sa pre nich zvyšuje riziko, že ak budú bývať od vybranej školy priďaleko, na štúdium sa ich deti nedostanú.

    Na prvý pohľad sa nezdá, že by mal tento zákon mať akýkoľvek súvis s rasovou segregáciou, treba si však uvedomiť, že segregácia na školách úzko súvisí práve s bývaním žiakov. Zloženie obyvateľstva totiž nie je rovnomerne rozložené, v niektorých oblastiach výrazne dominuje belošské obyvateľstvo, inde zase černošské. V oblasti, kde je dominancia belochov, by tak podľa republikánskeho návrhu zákona prijímali do školy v drvivej väčšine len biele deti, lebo by bývali geograficky najbližšie. Naopak v oblastiach s majoritou černošského obyvateľstva by bola situácia presne opačná. Zloženie žiakov v školách by tak bolo pomerne výrazne jednostranné, čo odporuje princípom integrácie. Rasová segregácia vo verejných školách je pritom v USA od roku 1954 protiústavná.

    Tento návrh zákona by mal veľmi neblahé dôsledky pre osoby s nízkymi príjmami a deti z menšinových skupín,” uviedla Danyelle Solomonová, riaditeľka Progress 2050 – projektu Centra pre americký pokrok, ktorý sa špecializuje na rasovú rovnosť. Robíme našim deťom medvediu službu. Pokiaľ tento zákon prejde, vzniknú nám v podstate segregované školy.”

    Návrh zákona vehementne bráni jeho predkladateľ, republikánsky člen Kentuckej snemovne reprezentantov Kevin Bratcher. Podľa neho má zákon jednoducho pomôcť rodičom posielať svoje deti do škôl v susedstve, ak sa tak rozhodnú. Bratcher vidí v zákone prostriedok ako utužovať komunity.

    Návrh zákona síce už odhlasovali v snemovni, no aby sa dostal do platnosti, musí ho ešte schváliť štátny senát v Kentucky.

    - Reklama -