Trump dostal ďalší tvrdý úder. Má však v ruke tromf s iniciálkami N. G.

    0
    Donald J. Trump, počas prvých dní vo funkcii prezidenta USA (Autor: TASR)

    Watson, ktorého vymenoval demokrat Barack Obama, argumentoval, že Trumpovo nariadenie by diskriminovalo moslimov a je v priamom rozpore s Ústavou Spojených štátov amerických. Hoci Trumpova administratíva nepoužila vo svojom novom návrhu výslovne slovo islam, podľa Watsona mieri tento zákon predovšetkým na moslimov. Trump potom na zhromaždení v Nashville obvinil sudcov z toho, že oslabujú bezpečnosť Spojených štátov.

    „Havajský sudca sa dopustil bezprecedentného kroku, ale ja sa nevzdávam. Tento prípad bude pokračovať bez ohľadu na dĺžku jeho trvania,“ uviedol Trump v Nashville a dodal, že za ideálny aj tak považuje návrat k pôvodnej verzii zákona. Nevôľu nad rozhodnutím sudcu Watsona vyjadrilo aj ministerstvo spravodlivosti. „Rozhodnutie súdu je chybné, pretože prezident má všeobecne v oblasti národnej bezpečnosti široké právomoci. Aj naďalej budeme jeho zákon pred súdom hájiť.“

    Právnici Trumpovej administratívy argumentovali, že nový dekrét sa už sústredí len čisto na právnickú problematiku a zahŕňa aj niekoľko výnimiek. „Nehovorí sa tam vôbec nič o náboženstve a ani sa tam nerobia medzi jednotlivými náboženstvami nejaké rozdiely,“ cituje agentúra AP právnika Jeffreyho Walla z ministerstva spravodlivosti. Naopak, advokáti americkej mimovládnej neziskovej organizácie American Civil Liberties Union naďalej tvrdia, že hlavný cieľ dekrétu je zakázať vstup do krajiny moslimom.

    Celý spor by mohol vyriešiť až najvyšší súd, ktorý však v súčasnej chvíli tvoria štyria liberáli a štyria konzervatívci. Deviateho sudcu Neila Gorsucha si vybral priamo Trump. Gorsuch však zatiaľ čaká na potvrdenie vo svojej funkcii. Zďaleka nie vždy sa môže Trump tešiť podpore predných členov Republikánskej strany. V otázke imigračného dekrétu sa ho však zastal samotný republikánsky hovorca Snemovne reprezentantov Paul Ryan. „Prezidentov zákon je potrebný na zlepšenie identifikácie osôb, ktoré vstupujú do našej krajiny.“

    Avšak havajský sudca Watson nie je jediný, kto sa snaží zabrániť tomu, aby bol Trumpov dekrét uvedený do praxe. Podobné kroky podnikajú federálni sudcovia v takmer desiatich amerických štátoch. Konkrétne v stredu prebiehalo okrem Havaja verejné pojednávanie aj v Seattli a Marylande. Napríklad vo Washingtone je žaloba proti dekrétu zdôvodnená tvrdením, že poškodzuje firmy, ktoré sa spoliehajú na prisťahovalcov. Rovnaký argument bol použitý aj na súde v Marylande, Massachusetts, New Yorku a Oregone.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -