Štatistika nuda je, má však cenné údaje. Ak teda nie ste vítači utečencov…

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Zatiaľ čo v roku 2015 spáchali migranti v Sasku-Anhaltsku 11 187 trestných činov, vlani to už bolo 15 344, čo predstavuje nárast o takmer 30 %. Dve tretiny z týchto prípadov tvoria činy ako ilegálne prekročenie hraníc, podvádzanie pri registráciách a pod. Možno ešte znepokojujúcejší je však všeobecne nárast počtu znásilnení a prípadov sexuálneho obťažovania. Ako uvádza server rozhlasovej stanice MDR pre Sasko-Anhaltsko, v roku 2015 došlo k 165, ale vlani už k 255 prípadom znásilnenia.

    Z 213 podozrivých boli 36 migranti, čo predstavuje podiel 17 %. Také vysoké percento pritom zďaleka prevyšuje ich zastúpenie na celkovej populácii. „Tento údaj treba brať s najvyššou pozornosťou. Ktokoľvek odsúdený za tento druh trestnej činnosti nemôže v žiadnom prípade počítať s našou ďalšou pohostinnosťou,“ cituje server ministra vnútra spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Holgera Stahlknechta z CDU.

    Podobná situácia panuje aj v Bavorsku. „Viac vrážd, viac drogovo závislých a viac vlámaní. Počet trestných činov v Bavorsku stúpa a čoraz častejšie sa medzi páchateľmi objavujú aj utečenci. Nárast predstavuje v medziročnom porovnaní takmer 10 %,“ konštatuje denník Bild a cituje tamojšieho ministra vnútra Joachima Herrmanna. „Minulý rok došlo k prudkému nárastu počtu podozrivých utečencov. Evidujeme ich 26 300, čo je o 57,8 % viac ako v roku 2015,“ uviedol člen CSU.

    Neradostné sú aj štatistiky, ktoré sledujú počet spáchaných trestných činov v ubytovniach pre utečencov a azylových centrách. Ich počet sa vlani v porovnaní s rokom 2015 takmer zdvojnásobil na 12 300. Nie príliš optimistické štatistiky hlási aj spolková krajina Bádensko-Württembersko. Ako píše internetový server Stuttgarter-Nachrichten s odvolaním sa na oficiálne údaje, hoci do tejto spolkovej krajiny prišlo vlani menej utečencov, počet nimi spáchaných trestných činov stúpol.

    V rokoch 2014 a 2015 mala polícia v priemere päť výjazdov denne, vlani došlo k prudkému nárastu na osemnásť výjazdov za deň. Mnohé z nich sa týkali práve upokojovania neviazaných emócií v azylových centrách. „Minulý týždeň v piatok museli policajti riešiť hromadnú bitku medzi mladými migrantmi zo Sýrie a Iraku vo veku 18 až 26 rokov. Päť z nich bolo zranených a 22-ročného Sýrčana zatkli a obvinili z pokusu o zabitie,“ uvádza server.

    - Reklama -