Ešteže tak, vydýchli si v Nemecku a Francúzsku. Holanďania jasne odmietli Wildersove nezmysly, zaznelo

    0
    Geert Wilders (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Ruttemu k víťazstvu ešte v stredu večer telefonicky zablahoželala nemecká kancelárka Angela Merkelová. “Teším sa, že budeme pokračovať v spolupráci ako priatelia, susedia a Európania,” povedala Ruttemu kancelárka.  

    Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel vyjadril nádej, že príklad Holandska budú nasledovať aj francúzski voliči tým, že si v nadchádzajúcich voľbách nezvolia za prezidentku nacionalistickú političku Marine Le Penovú. 

    Kandidát nemeckých sociálnych demokratov na post kancelára Martin Schulz vyhlásil, že Holanďania v stredu jasne odmietli Wildersom hlásané nezmysly a nenávistné útoky voči etnickým skupinám. 

    Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda sa parlamentné voľby v Holandsku skončili porážkou extrémistov a víťazstvom európskych a liberálnych hodnôt. 

    “Hodnoty otvorenosti, rešpektu k druhým a viera v budúcnosť Európy sú jedinou skutočnou odpoveďou na nacionalistické impulzy a izolacionizmus, ktoré v súčasnosti otriasajú svetom,” povedal Hollande v reakcii na výsledky holandských volieb. 

    - Reklama -