To boli šoky: Západných novinárov vylákali do Turecka, že sa stretnú s Erdoganom. Dopadlo to ale úplne inak a stojí to za to

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Novinári z najväčších svetových médií, ako sú The New York Times, The Washington Post, Wall Street Journal a Associated Press, sa minulý týždeň vydali do tureckej Ankary na stretnutie s prezidentom Turecka Recepom Tayyipom Erdoganom a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi tureckej vlády.

    „Energetický starosta Ankary Melih Gökcek mal však s americkými novinármi úplne iný zámer,“ píše jedna zo zúčastnených na stretnutí Jessica Schulbergová z denníka The Huffington Post.

    „Islamský štát je umelo vytvorenou organizáciou, falošnou organizáciou, tak ako hovorí prezident Trump,“ povedal Gökcek novinárom z 11 mediálnych organizácií skrze svojho prekladateľa. „Islamský štát je v skutočnosti nástupníckou organizáciou al-Káidy v Iraku. Trump to nepovedal len raz, ale hneď trikrát. Na tom musí byť kus pravdy,“ zdôraznil turecký politik.

    „A práve v tejto chvíli som si uvedomila, že k sľubovanej schôdzke s Erdoganom nedôjde,“ píše americká novinárka.

    Turecké vládne kruhy sú presvedčené o tom, že islamský klerik Fethullah Gülen, ktorý už niekoľko rokov žije v exile v americkej Pensylvánii, je zodpovedný za pokus o prevrat, ku ktorému došlo v Turecku minulé leto.

    Turecký prezident Erdogan so svetovými médiami hovorí len veľmi zriedka, takže keď sa objavila pre amerických novinárov možnosť stretnúť sa s ním v Ankare osobne, bolo tomu ťažké uveriť.

    „Washingtonský PR agent Adam Sharon kontaktoval mňa aj pár ďalších novinárov minulý týždeň a ponúkol nám rozhovor s prezidentom Erdoganom a niekoľkými ďalšími politikmi. Verili sme, že nám turecká strana dáva šancu lepšie pochopiť oficiálnu vládnu pozíciu,“ píše americká novinárka.

    Organizácie celej akcie sa ujal starosta Ankary Melih Gökcek, ktorý pozvaným novinárom prisľúbil stretnutie s prezidentom Erdoganom, predsedom vlády, ministrom zahraničia a šéfmi armády a výzvedných služieb.

    „Gökcek sa s nami stretol hneď prvý deň po našom príchode a povedal nám, že nám ukáže zábery z 15. júla, keď v Turecku došlo k pokusu o prevrat, ktoré svetová verejnosť nikdy nevidela,“ píše Schulbergová.

    Takmer polhodinové video vraj bolo plné krvi a neustále prerušované starostovými komentármi. Potom, keď sa video skončilo, prítomným novinárom starosta Ankary prezradil svoju teóriu o tom, ako bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama spoločne s Hillary Clintonovou vytvorili Islamský štát.

    Nemenej zaujímavá bola aj jeho teória o pôvodoch zemetrasení v Turecku.

    „V Turecku máme dva typy zemetrasení. Jedno je obyčajné, ktoré je vyvolané prírodnými javmi, druhé býva vyvolané umelo,“ uviedol turecký politik na stretnutí s novinármi.

    Podľa Gökceka Spojené štáty a Izrael v minulosti spolupracovali na „spustení“ zemetrasenia o sile 7,4 stupňa, a to tak, že sa v „zálive“ pokúšali extrahovať energiu. „Nepodarilo sa im to, tá energia vnútri vybuchla a stalo sa z toho zemetrasenie,“ uviedol.

    Starosta Ankary ďalej naznačil, že Fethullah Gülen a jeho nasledovníci vraj vytvorili zemetrasenie, aby destabilizovali Turecko. Ako zdroj informácií používa podľa svojich slov Google. „Mám prístup k najväčšej tajnej službe na svete – Googlu. Tam sa dá nájsť všetko. V Turecku som ten, kto dokáže používať Google najlepšie. Chcel by som Googlu poďakovať,“ cituje jeho slová americká novinárka.

    Na neskoršom stretnutí s predsedom tureckej vlády sa ukázalo, že celá akcia bola zorganizovaná na poslednú chvíľu na žiadosť úradu predsedu vlády.

    „Tureckí politici nám povedali presne to, čo sme očakávali, že od nich budeme počuť. Snažili sa nás presvedčiť o tom, že by im mal Washington vo veci Gülena viac dôverovať,“ pokračovala novinárka.

    „Keď bývalý prezident George W. Bush povedal, že je Usáma bin Ládin zodpovedný za teroristický útok z 11. septembra 2001, nevyžadovali sme žiadne dôkazy, jednoducho sme poslali naše vojská do Afganistanu,“ tlmočí Schulbergová rozhorčenie jedného z tureckých politikov.

    - Reklama -