Do Mečiarových amnestií sa Fico zahryzol ako buldog. Ich zrušenie dnes prerokuje vláda

    0
    Ilustračná fotografia: rokovanie vlády (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (13.3.) po zasadnutí Koaličnej rady oznámil, že koalícia je pripravená v parlamente zahlasovať za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, ak sa predtým uskutoční príslušná zmena Ústavy SR. Dohodnuté riešenie počíta s tým, že Národná rada SR a Ústavný súd SR dostanú ústavné kompetencie, aby mohli konať. Následne budú môcť poslanci pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií.

    Legislatívny balík, ktorý novelizuje základný zákon štátu, sa pripravuje v zrýchlenom konaní. Podľa slov premiéra sa hlasovanie v parlamente o ňom uskutoční na marcovej schôdzi a celá záležitosť by mohla byť zrealizovaná do jedného týždňa. Na presadenie riešenia budú potrebné aj hlasy opozície, tá dosiaľ podporovala návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO) spočívajúci v schválení ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií.

    Obchody na Slovensku majú byť zatvorené počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. Vyplýva to z poslaneckého návrhu novely Zákonníka práce, s ktorým sa má dnes oboznámiť vláda. Ministerstvo práce návrh podporuje.

    Právna norma je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní. Pripravila ju skupina koaličných poslancov. “V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác,” píšu predkladatelia v návrhu.

    Počet okresov zahrnutých do programu rozvoja najmenej rozvinutých okresov (NRO) by sa mohol rozšíriť. Vyplýva to z Informácie o stave podpory NRO, ktorú by mal dnes prerokovať vládny kabinet. Znížením koeficientu nezamestnanosti, podľa ktorého sa určuje, ktoré okresy patria do programu rozvoja NRO, by mohlo pribudnúť k súčasným 12 ešte ďalších päť okresov – Košice-okolie, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce a Snina.

    - Reklama -