Nemci a Holanďania tajne rokovali o utečencoch. Poza chrbát Únie vraj riešili kvóty s Tureckom

    0
    utečenci (Autor: TASR)

    Denník Die Welt uviedol, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte, ktorý v prvom polroku 2016 reprezentoval členský štát predsedajúci Rade EÚ, sa stretli vlani 6. marca večer s vtedajším tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom. Na stretnutí sa údajne vopred dohodli na počte sýrskych utečencov, ktorých Únia prijme, ale neinformovali o tom lídrov ostatných členských štátov. Nemecký denník svoju správu opiera o tvrdenia viacerých zdrojov, ktoré boli do týchto rokovaní zapojené.

    Podľa nemeckého denníka sa lídri Nemecka, Turecka a Holandska dohodli, že spoločnú dohodu predloží na summite EÚ-Turecko 7. marca turecká delegácia ako prekvapivý návrh. Na summite sa napokon lídri uzniesli na systéme, v ktorom Turecko za jedného migranta z územia Únie odošle zo svojich utečeneckých táborov do EÚ jedného Sýrčana.

    V roku 2015 sa EÚ zaviazala prijať počas dvoch rokov 22.500 sýrskych utečencov priamo z blízkovýchodných štátov vrátane Turecka. Doteraz Únia presídlila na svoje územie viac ako polovicu z nich.

    - Reklama -