Trump to chce robiť inak ako Obama. CIA dostala od prezidenta utajovanú novú právomoc

    0
    CIA ilustračné foto (Autor: Facebook/Cia Langley)

    Ide o zmenu oproti pozícii predošlej vlády prezidenta Baracka Obamu, ktorá obmedzovala polovojenské aktivity tajnej služby, a podľa WSJ to tiež znova otvorí zápas CIA a ministerstva obrany (Pentagónu) o oblasti pôsobnosti.

    Nová právomoc je značným odklonom od kooperatívneho prístupu, ktorý sa ku koncu Obamovho pôsobenia v Bielom dome stal štandardným postupom: CIA použila tzv. drony a ďalšie spravodajské zdroje na lokalizovanie podozrivých teroristov a armáda následne uskutočnila samotný zásah. Americký útok bezpilotným lietadlom, pri ktorom v máji 2016 zabili v Pakistane lídra Talibanu mullu Mansúra, bol podľa amerických predstaviteľov najlepším príkladom tohto hybridného prístupu.

    Obamova vláda poverila armádu “stláčaním spúšte”, aby zvýšila transparentnosť a zodpovednosť. CIA, ktorá pracuje na základe utajovaných poverení, nemusela zverejňovať počet predpokladaných teroristov alebo civilistov, ktoré zabila pri svojich útokoch dronmi. Pentagón však o väčšine leteckých útokov musí verejne informovať.

    Trump zdôrazňuje, že chce urýchliť boj proti teroristickým skupinám ako Islamský štát (IS). CIA podľa zdrojov po prvý raz využila svoju novú právomoc koncom februára pri útoku na popredného lídra al-Káidy v Sýrii abú Chajra Masrího. Útok, ktorého výsledky stále vyhodnocujú, bol oznámený, dosiaľ však nebolo známe, že ho vykonala CIA na základe novej kompetencie.

    Hovorcovia Pentagónu a CIA sa odmietli k správe WSJ vyjadriť.

    - Reklama -