A je to tu. Koalícia predloží návrh na zrušenie Mečiarových amnestií

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: SITA)

    “Sme pripravení zahlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií, ak predtým urobíme príslušnú zmenu Ústavy SR,” vyhlásil za koalíciu Fico. Dohodnuté riešenie počíta s tým, že Národná rada SR a Ústavný súd SR dostanú kompetencie, aby mohli konať. Keď ich dostanú, budú môcť poslanci pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Na to treba podľa Fica spomínanú zmenu Ústavy SR. Detaily povie koalícia v stredu pred rokovaním vlády, teraz na návrhoch pracujú experti. Riešenie má počítať aj so zrušením amnestie exprezidenta Michala Kováča.

    “Chceme predstaviť právne čistú cestu,” zdôraznil predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, ktorý zároveň odmietol zneužívanie témy na politikárčenie. Danko hovorí o nájdení kompromisu. S tým súhlasí aj podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý je s dohodnutým riešením absolútne spokojný.

    “Našli sme kompromis, ktorý umožní zrušiť Mečiarove amnestie. Národná rady bude konať na základe ústavy a hneď môžeme na tej istej schôdzi hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. Blížime sa k záveru. Ak nedôjde k politikárčeniu, celá Národná rada môže podporiť zrušenie týchto amnestií,” povedal Bugár.

    Fico poznamenal, že riešenie, ktoré do parlamentu priniesla opozícia, nie je ústavnou cestou k zrušeniu Mečiarových amnestií. “To je náš názor,” uviedol Fico. Danko očakáva k nájdenému riešeniu aj podporné stanovisko od prezidenta SR Andreja Kisku. “Veríme, že aj opozícia podporí náš prístup,” doplnil šéf parlamentu a SNS. Bugár doplnil, že zrušením Mečiarových amnestií sa majú uvoľniť ruky orgánom činným v trestnom konaní.

    Koalícia už minulý týždeň hovorila, že hľadá právne čistý spôsob zrušenia Mečiarových amnestií. Na stole bol návrh Smeru-SD, podľa ktorého by Ústavný súd SR mal dostať právomoc rozhodnúť o zrušiteľnosti amnestií ešte predtým, ako budú poslanci hlasovať. Most-Híd mal opačný návrh, aby poslanci najskôr zrušili Mečiarove amnestie a potom by Ústavný súd ich rozhodnutie preskúmal.

    Smer-SD dlhodobo tvrdil, že Mečiarove amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o ich zrušiteľnosti pochybuje. Podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič sa však nedávno vyjadril, že ak by bol poslancom, hlasoval by za zrušenie. O zrušení hovorí aj poslanec Smeru-SD a mediálny poradca predsedu vlády Erik Tomáš.

    Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

    - Reklama -