Nový Trumpov dekrét skončil vďaka odporcom na súde. No ten ich návrh zmietol zo stola

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)

    Federálny sudca vo washingtonskom Seattli James Robart však odmietol pozastaviť nový protiimigračný výnos z procedurálnych dôvodov a neposudzoval nový dokument vecne. K rozhodnutiu vo veci by vraj mohol pristúpiť len v prípade, že by bola na nový dekrét podaná sťažnosť, uviedol server.

    Washingtonský generálny prokurátor žiadal Robarta, aby súdny príkaz, ktorý pozastavuje platnosť pôvodného výnosu, rozšíril aj na nový dekrét. Podľa prokurátora sa síce druhé nariadenie týka menšieho počtu ľudí, ktorí smerujú do USA (po novom napríklad zo zákazu vyníma majiteľov platných víz alebo trvalých pracovných povolení), ale jeho princíp sa nemení.

    Americké ministerstvo spravodlivosti však podľa servera avizovalo, že rozhodnutie o pôvodnom dekréte sa na nový protiimigračný výnos vzťahovať nemôže.

    O pozastavenie platnosti druhého Trumpovho protiimigračného dekrétu už pred časom požiadali príslušné súdy americké štáty Havaj, Oregon a New York.

    Ako server upozorňuje, v piatok utrpel prepracovaný protiimigračný dekrét prvý právny neúspech, keď v americkom štáte Wisconsin federálny sudca William Conley rozhodol, že nariadenie sa nemôže vzťahovať na dieťa a manželku sýrskeho utečenca, ktorému už bol v USA udelený azyl. Tento utečenec sa od minulého roka snaží získať súhlas americkej vlády s tým, aby za ním do Wisconsinu mohli prísť manželka a trojročná dcéra zo sýrskeho mesta Aleppa.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -