Nová špina na predsedníctve? Na Lajčáka sa to sype. Ďalší zamestnanec prehovoril

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Gabriel Šípoš z Tansparency International pripomenul, že už sú to 4 mesiace, čo prišla s podozreniami o šafárení s verejnými zdrojmi bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková. Tieto obvinenia dodnes neboli vysvetlené. S podobnými prišiel aj ďalší exzamestnanec ministerstva Juraj Zelinka, ktorý na konferencii nebol prítomný. Neželá si totiž medializáciu v takomto rozsahu. Šípoš hneď v úvode vyzdvihol jeho odvahu a ochotu hovoriť, ktorú má máloktorý úradník s jeho skúsenosťami a vedomosťami.

    Bývalý zamestnanec Juraj Zelinka pracoval na Odbore pre komunikáciu a prezentáciu v rámci Sekretariátu slovenského predsedníctva v Rade EÚ na Ministerstve zahraničných vecí SR. Ide o ten istý odbor, z ktorého pred jeho nástupom odišli Zuzana Hlávková a Pavol Szalai. Svoje skúsenosti z práce spísal na blogu. Ako Zelinka spresnil, medzi jeho náplň práce patrilo aj koordinačné zabezpečenie predmetu zákazky a súťažných podkladov v procese verejného obstarávania. Po pár týždňoch vo funkcii sa dostal k zabezpečovaniu spotov o predsedníctve, ktoré vyhotovila spoločnosť režiséra Petra Núňeza LOCO Agency. Podľa Šípošových slov to bolo verejné obstarávanie „naoko“. Zelinka v blogu hovoril o začatí prieskumu trhu na zákazku až po začatí realizácie samotnej zákazky spoločnosťou LOCO Agency.

    Skrývanie zmlúv. Nebezpečný precedens do budúcnosti

    V tejto súvislosti mal problém nastať aj pri zverejňovaní zmlúv. Najskôr malo ísť o jednu zákazku v objeme 160-tisíc eur s DPH. Neskôr sa rozdelila na tri, z toho jedna bola podpísaná Núňezom ako fyzickou osobou a dve agentúrou. „Zmluva s fyzickou osobou (umelcom) nemusí byť podľa zákona zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a celková zákazka sa tak pri kontrole verejnosti zdá byť lacnejšia,“ vysvetľuje exzamestnanec MZV. Viac sme o tom písali TU.

    Ako sa vyjadril Šípoš, rozprával sa aj s režisérom Petrom Núňezom, ktorý podľa jeho slov tvrdí, že zákazka bola rozdelená, lebo si to tak prial on sám. Šípoš však jedným dychom dodal, že podľa komunikácie na ministerstve s touto iniciatívou prišlo samotné ministerstvo.

    Samotný režisér ešte v nedeľu večer vyjadril obavu, že takáto aktivita Transparency International je regulárnou súčasťou neférového konkurenčného boja o štátne zákazky. „Sedeli sme s pánom Šípošom a pani Hlávkovou nad kompletnými faktúrami, dali sme im možnosť, akú v reálnom svete majú len daňováci, a oni nespochybnili jeden jediný údaj,“ povedal.

    Skrývanie zmlúv však malo pokračovať aj v prípade dokrútok na otvárací koncert predsedníctva. Dokrútky deň pred začiatkom predsedníctva mala dodať spoločnosť Elaia-Design Studio, s. r. o. Na odporúčanie legislatívneho odboru MZV však ministerstvo spoločnosti navrhlo podpísať zmluvu iba s jej konateľom Róbertom Brenkom. Šípoš na tlačovej besede uviedol, že Brenko potvrdil, že ministerstvo na neho vyvíjalo nátlak, aby zmluva bola na neho ako fyzickú osobu, nie na firmu.

    Obstarávanie robili mladí bez skúsenosti…

    Na tlačovej konferencii bola prítomná aj exzamestnankyňa Zuzana Hlávková, ktorá skonštatovala, že sa tak opäť ukazuje, že ministerstvo skrýva zmluvy. Podľa jej slov v prípade, že nemáte internú informáciu (človeka zvnútra), nedokážete sa k informáciám dostať, lebo ministerstvo sa môže rozhodnúť klamať a zatajovať, čo vidí ako nebezpečný precedens do budúcnosti.

    Taktiež skonštatovala, že obstarávanie robili novoprijatí mladí ľudia, často absolventi, ktorí nepoznali vývoj projektu a nemali skúsenosti. Jedným dychom dodala, že to boli práve títo ľudia, ktorí boli procesovaní do nekalých praktík a boli do nich tlačení bez podpory svojich nadriadených, aby tieto zákazky prebehli eticky a transparentne.

    Ako v závere skonštatoval Gabriel Šípoš z TIS, výpoveď exzamestnanca Zelinku ich utvrdila v tom, že jeho skúsenosti sú reálne, a budú za ním stáť. Zároveň žiada ministerstvo, aby vyvodilo zodpovednosť a zverejnilo dokumenty, ako postupovalo, pretože podľa Šípoša ich postupy nie sú v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a inými. „Podali sme podnet na kontrolné orgány, očakávam, že možno to, na čom už pracujú z minulých podnetov (kontrolné orgány, pozn. red.), budú vedieť doplniť a budú vedieť vyvodiť dôsledky voči ministerstvu zahraničných veci,“ uviedol Šípoš.

    Z úst Hlávkovej tiež zaznelo, že sa pridala k TIS a spoločne pracujú na projekte, aby úradníci boli odolnejší voči korupcii, „lebo je to kľúčová skupina pri správe našej krajiny“. Samotný projekt by chceli verejnosti predstaviť v priebehu budúceho týždňa.

    Hovorca rezortu diplomacie Peter Susko tvrdí, že išlo o bývalého stážistu. “Na MZVaEZ SR od minulého týždňa prebieha hĺbková kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorej zmyslom je preveriť zákonnosť všetkých postupov týkajúcich sa obstarávania tovarov a služieb pre predsedníctvo SR v Rade EÚ. Rovnako tak sme požiadali o kontrolu aj Úrad pre verejné obstarávanie ako aj Protimonopolný úrad, ktoré tiež prebiehajú. MZVaEZ SR poskytuje týmto orgánom maximálnu súčinnosť. Blogy na internete a články v médiách sú podnetmi, ktorými sa uvedené kontroly zaoberajú, ale je naozaj potrebné, aby sa k odôvodnenosti či neodôvodnenosti podozrení vyjadrili tí, ktorí na to majú zo zákona právo a kompetencie. Počkajme si na výsledky už zmienených kontrol,” uviedol pre TASR Susko.

    Začala to Hlávková

    Prvé pochybnosti o šafárení s verejnými zdrojmi odštartovala exzamestnankyňa ministra Lajčáka Zuzana Hlávková v novembri minulého roka. Hlávková prišla so závažnými obvinenia, ktoré vzniesla po skončení pracovného pomeru na ministerstve zahraničných vecí. Hovorila o nátlaku od nadriadených, šafárení s verejnými zdrojmi a stovkami tisíc eur vyhodenými za koncerty. To všetko sa malo diať pod nosom ministra Miroslava Lajčáka. A teraz to celé prasklo… Viac sme o tom písali TU.

    Na obvinenia reagoval aj samotný minister Miroslav Lajčák, ktorý sa vyjadril, že ostal šokovaný z toho, ako verejnosť zobrala obvinenia od jeho bývalej zamestnankyne za hotovú vec. Viac sme o tom písali TU.

    Autor: TASR, du

    - Reklama -