Exšéf Slobodnej Európy: Ak chcete pochopiť Trumpa, čítajte Breitbart. Čítam ho denne, žiadny fašizmus tam nie je

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Server poukázal na to, že pred pár dňami bol zverejnený prieskum, z ktorého vyplýva, že 53 percent Američanov veľkým médiám dôveruje ešte menej ako politickým inštitúciám. „Američania, nie všetci, ale veľká časť z nich, získali v ostatných rokoch pocit, že hlavné celoštátne médiá – The New York Times, CNN, ABC a ďalšie – sa stali súčasťou exkluzívnej elity, že sa proti svojmu publiku spojili s politickými a hospodárskymi elitami, s prostredím, v ktorom už nefunguje meritokracia, teda kde prestávajú hrať rolu váš skutočný výkon alebo zásluhy,“ uviedol Gedmin.

    Podpísal by tvrdenie, že veľké médiá prebehli na druhú stranu, ktorú by pre svoje publikum mali kriticky opisovať? „Áno. Rozhodne,“ prisvedčil.

    Zároveň uviedol, že prieskumy boli viac-menej presné, respondenti úprimní – a aj napriek tomu novinárov z veľkých miest Trumpov úspech zaskočil. „Chyba teda, logicky, nie je v agentúrach pre výskum verejnej mienky, ale skôr v metropolitných novinároch. Prestali sme – teraz myslím všeobecne Washington, nie som priamo súčasťou médií – vnímať, čo sa deje mimo veľkých miest na pobreží, aké pocity sa rozmáhajú v Ohiu, v Pensylvánii,“ priznal.

    Kam by zaradil Breitbart, server blízky Trumpovi? „Breitbart reprezentuje populistickú pravicovú vetvu konzervativizmu. Breitbart je za obmedzenie prisťahovalectva, prechováva nepriateľstvo k nemeckej kancelárke Merkelovej za to, že predvlani otvorila hranice migrantom, je kritický k EÚ, pretože verí, že vždy je lepšie väčšie množstvo národnej suverenity v liberálnodemokratickom štáte. Dokáže byť provokatívny a buričský, niečím pripomína britské bulváre. V európskom kontexte by som povedal, že politicky je na pozíciách bavorskej CSU a napravo od CDU. Ale na žiadny fašizmus som v ňom ešte nenarazil, a to ho čítam denne. Je to – opakujem – populistický, protiglobalistický server a vzhľadom na to, že šéfredaktor Breitbartu Steve Bannon nedávno prešiel do Bieleho domu, kde patrí ku kľúčovým poradcom prezidenta, by ste ho mali čítať vy všetci, ktorí chcete nahliadnuť do Trumpovho myšlienkového sveta,“ vyhlásil Jeff Gedmin.

    Ukážku z rozhovoru si môžete prečítať TU.

    - Reklama -