Veľký brat všetko vidí! Absolútne súkromie v USA neexistuje, priznal šéf FBI v čase, keď WikiLeaks odhalili praktiky kolegov zo CIA

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)
    Na verejnosť sa dostali nové správy o tom, ako sa tajné služby USA a Veľkej Británie údajne dokážu „hrabať“ ľuďom v súkromí prostredníctvom takzvaných chytrých televízorov, áut či telefónov, ktoré má už dnes k dispozícii väčšina domácností nielen na Západe, a server WikiLeaks varuje, že to nie je všetko, čo má na tajné služby ako CIA a MI5. 
     
    K odhaleniam portálu Juliana Assangea sa pridáva vyjadrenie súčasného šéfa FBI Jamesa Comeyho, ktorý otvorene priznal, že Američania by nemali očakávať, že je možné dosiahnuť „absolútne súkromie“. Vyjadrenie zaznelo, keď na Boston College hovoril o zvýšenom počte odhalených tajných informácií od roku 2013. Éru zverejňovania tajných dokumentov odštartoval naplno Edward Snowden, ktorý ako kontraktor americkej Národnej bezpečnostnej služby (NSA) vyniesol veľké množstvo utajovaných dát a odovzdal ich na zverejnenie. 
     
    „V Amerike nie je nič také ako absolútne súkromie: nejestvuje miesto, ktoré by bolo mimo dosah jurisdikcie,“ povedal Comey na konferencii o kybernetickej bezpečnosti. Snowdenove dokumenty spred štyroch rokov aj najnovšie zverejnené praktiky CIA ukazujú na to, ako tajné služby dokážu špehovať vytypované osoby prostredníctvom informácií, ktoré dobrovoľne poskytujeme súkromným spoločnostiam. 
     
    Podľa dokumentov z WikiLeaks tajné služby USA a Veľkej Británie používajú na sledovanie všetky dostupné „chytré“ zariadenia, ako mobilné telefóny, autá či televízory a iné zariadenia, ktoré majú v sebe zabudované mikrofóny alebo kamery. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -