Rušno okolo odpočúvania Trumpa. Senátori chcú dôkazy

    0
    Donald Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu (Autor: TASR)

    Súčasný šéf Bieleho domu v sobotu na Twitteri obvinil svojho predchodcu Baracka Obamu, že vlani počas predvolebnej kampane nariadil odpočúvanie jeho telefonátov. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi. 

    “Žiadame… poskytnutie akýchkoľvek prípadných žiadostí a súdnych nariadení súvisiacich s odpočúvaním prezidenta Trumpa, jeho kampane alebo (komplexu) Trump Tower,” uviedli vo svojej žiadosti republikán Lindsey Graham a demokrat Sheldon Whitehouse. 

    Svoju výzvu adresovali v stredu riaditeľovi FBI Jamesovi Comeymu a námestníkovi ministra spravodlivosti Danovi Boentemu. Lindsey Graham je predsedom senátneho výboru pre justíciu a Whitehouse jeho popredným členom z radov demokratov. 

    Graham varoval, že ak ministerstvo nebude na žiadosť o poskytnutie informácií reagovať, výbor si predvolá na vypočutie jeho predstaviteľov. 

    Viacerí bývalí predstavitelia tajných služieb a kongresmani, ako aj Obamov hovorca, označili Trumpove obvinenia za nepravdivé. Podľa niektorých sa Trump týmto spôsobom pokúsil odviesť pozornosť od vyšetrovania kontaktov vlastnej administratívy s Ruskom.

    Samotný prezident USA nemôže nariadiť odpočúvanie. Môže ho schváliť súd na žiadosť federálnej vlády, ktorá však musí takýto krok dobre zdôvodniť. 

    - Reklama -