Danko sa s tým nemazná. Matovičovi a Mihálovi neospravedlnil neúčasť, prídu o polovicu platu

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Danko v rozhodnutí uviedol, že Matovič síce písomne ospravedlnil svoju neúčasť na rokovacom dni 12. schôdze parlamentu 1. februára 2017, ale dôvod jeho neúčasti nepovažuje za závažný a ospravedlnenie Matoviča za riadne. “Termín konania februárovej schôdze bol známy v dostatočnom časovom predstihu, aby si poslanci mohli svoje ďalšie činnosti k tomu prispôsobiť,” napísal Danko.

    Druhý neospravedlnený deň má šéf OĽaNO-NOVA zo 14. februára. Vtedy bol Matovič vykázaný z rokovacej sály, keďže počas odvolávania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) používal fotografie, čo nový rokovací poriadok zakazuje. Vykázaný poslanec má automaticky neospravedlnenú neúčasť.

    Mihálovi Danko neospravedlnil neúčasť na troch rokovacích dňoch 1. až 3. februára. Mihál v parlamente chýbal, avšak nijako sa neospravedlnil. Ak by mal poslanec neospravedlnené minimálne štyri dni, prišiel by o celý plat a paušálne náhrady. Matovič aj Mihál môžu voči rozhodnutiu Danka podať písomnú námietku.

    Mihál už skôr vysvetlil, že mal na prelome januára a februára prednáškové turné po Slovensku. “Množstvo účastníkov, ktorí sú na túto akciu prihlásení dlhodobo vopred, by mi neodpustilo, keby som to zrušil. Neospravedlnenie neúčasti v parlamente bolo teda vedomé a som pripravený niesť dôsledky,” deklaroval Mihál.

    Matovič bol 1. februára oficiálne ospravedlnený, v rovnaký deň mal však na pôde parlamentu tlačovú konferenciu. Danko preto už vtedy vyhlásil, že mu ospravedlnenku neuzná. “Mal som naliehavé pracovné povinnosti, uprednostnil som ľudí,” vysvetlil svoju neúčasť Matovič.

    - Reklama -