Mladé sýrske utečenky v Nemecku sa sťažujú. Predstavovali si to inak

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Server pripomína, že do Nemeckej spolkovej republiky utieklo pred vojnou v roku 2015 pol milióna Sýrčanov. Desatina z nich chce študovať na vysokej škole. Nemecké úrady sa ich však snažia presvedčiť, aby sa radšej vyučili nejakému remeslu.

    Mayar a Nawar Ballishové prišli do dvojtisícového nemeckého Schillingfürstu v októbri 2015. Ich príbeh ukazuje, aký kultúrny šok sýrski utečenci prežívajú a aké ťažké je pre nich skĺbiť vlastné predstavy s realitou súčasného Nemecka.

    Sestry Ballishové, ktoré v Nemecku dostali povolenie na pobyt na tri roky, sa západnému štýlu života prispôsobili viac ako väčšina ich krajanov. Obliekajú si džínsy a spravidla nenosia islamskú šatku. Vlani v septembri, keď moslimovia oslavovali sviatok íd, venovali každej rodine v Schillingfürste na znak priateľstva vlastnoručne vyrobenú pohľadnicu, píše server.

    Nemecko potrebuje pracovníkov predovšetkým v technických odboroch

    Dvadsaťjedenročná Mayar sa spolu so svojou sestrou snaží v Nemecku postupne začleniť a nájsť si prácu.

    Súčasné Nemecko najviac potrebuje kvalifikovanú pracovnú silu. Hlavne v technických odboroch – automobilovom priemysle, strojárstve, vývoji softvéru, ale napríklad aj v obyčajných inštalatérskych prácach. Rovnaký nedostatok zamestnancov hlási aj zdravotníctvo a sociálne služby.

    Problém oboch sýrskych sestier je však v tom, že svojím zameraním technickým odborom nezodpovedajú. Prácu si preto budú v Nemecku hľadať zložitejšie, podotýka server.

    Podobne ako približne pätina sýrskych utečencov aj sestry majú za sebou strednú školu alebo niekoľko semestrov na univerzite a dúfajú, že v Nemecku budú vo vysokoškolskom štúdiu pokračovať. Úrady im však aj napriek tomu odporučili, aby si našli vhodné technické učilište.

    „Najhoršie je to, že ľudia si myslia, že sme hlúpe, nič nevieme a že si nechceme hľadať prácu,“ dodáva mladá Sýrčanka Mayar. Na univerzite v sýrskom Damasku študovala anglickú literatúru.

    Jej sestra Nawar zase patrila medzi piatich najlepších študentov v seminári interiérového dizajnu. Ich matka chodila na univerzitu spoločne s nimi a študovala francúzsku literatúru. Otec, ktorý sa volá Moneer, vyučoval na štátnej škole technický dizajn.

    Najprv potrebujú zapustiť korene

    Horst Doellinger, ktorému patrí v Schillingfürste byt, v ktorom Ballishovci bývajú, prijal vlani v marci Moneera na niekoľkomesačnú stáž do svojho architektonického štúdia.

    Jednému zo svojich zamestnancov pritom ešte predtým zadal, aby pre sýrskeho utečenca vybavil potrebné úradné povolenie. Verí, že v budúcnosti bude môcť Moneera zamestnať. „Títo ľudia tu však najprv potrebujú zapustiť korene,“ dodáva Doellinger.

    Onedlho po svojom príchode začali Moneer a jeho manželka navštevovať s inými utečencami približne v rovnakom veku kurz nemčiny. Matku sýrskych sestier však začali trápiť bolesti chrbta a prestala na kurz chodiť. Keď si jej manžel Moneer uvedomil, že je medzi účastníkmi kurzu jediný muž, urobil to isté.

    Nemecko je šokujúcim spôsobom slobodné

    Sýrske sestry začali chodiť na kurz nemčiny hneď v novembri 2015. V miestnom športovom klube hrajú volejbal. V mnohých ohľadoch je pre ne Nemecko „šokujúcim spôsobom slobodné“.

    Cestou do bavorskej školy si napríklad všimli mladú ženu, ktorá neustále mení farbu svojich vlasov. Raz sú zelené, potom fialové, inokedy ružové a potom zase modré. Prekvapilo ich, že mladé ženy tam v lete nosia šortky alebo tričká s odhaleným bruchom, píše server.

    „Tunajších ľudí nikto ničím neobmedzuje, neplatia žiadne pravidlá obliekania,“ čuduje sa dvadsaťdvaročná Sýrčanka Nawar. „Môžu si na seba dať čokoľvek, farbiť si vlasy podľa momentálnej nálady. Začali sme rozmýšľať nad tým, či je to správne alebo nie,“ dodáva.

    Rodina Ballishovcov má síce priateľov vo Švédsku, ale aj napriek tomu prišla do Nemecka. Ako zdôraznil sýrsky otec rodiny Moneer, predovšetkým v nádeji, že tu jeho deti nájdu lepšie podmienky na štúdium na vysokej škole. Jeho dcéra Mayar sníva o tom, že jedného dňa bude na univerzite vyučovať anglistiku.

    Ale možno je to len sen, upozorňuje server

    Podľa odhadov má až päťdesiattisíc sýrskych utečencov, ktorí do krajiny prišli v roku 2015, predpoklady študovať na vysokej škole. A na štúdium sa chystajú.

    Spolkové ministerstvo školstva sľúbilo, že do roku 2019 uvoľní sto miliónov eur, aby utečencom umožnilo sa na štúdium náležite pripraviť.

    Najprv sa naučte po nemecky a potom sa vyučte remeslu

    Očakáva však, že utečenci sa budú hlásiť aj na tie odbory, ktoré primárne požadujú nemecké firmy. Patria medzi ne moderné technológie, prírodné vedy, informatika alebo odbory spojené s podnikaním.

    Na kurze nemčiny učitelia obom sýrskym sestrám povedali, že by sa najprv mali dva roky intenzívne venovať štúdiu nemčiny a potom ísť na priemyslovku alebo sa vyučiť nejakému remeslu.

    Keď však navštívili rekvalifikačný kurz v Norimbergu, kde videli, ako sa mladí ľudia učia šiť, variť, opravovať autá alebo stavať cesty, nič z toho ich nelákalo.

    „Ešte aj dnes ma rozbolí hlava, keď počujem slovo berufsausbildung (odborné vzdelávanie),“ hovorí Sýrčanka Mayar. „Ja chcem ísť na univerzitu.“

    V septembri sa sestry prihlásili na kurz nemčiny na jednej z neďalekých univerzít. Dúfajú, že sa vydávajú správnym smerom, píše server.

    „V Sýrii sme prišli o veľa,“ hovorí otec sýrskej rodiny Moneer. „Stratili sme svoju krajinu, ale nechceme stratiť budúcnosť svojich detí,“ dodal.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -