Prehovoril korunný svedok v kauze únos prezidentovho syna. Verím v úspešný koniec Mečiarových amnestií, hovorí Oskar Fegyveres

    0
    Michal Kováč ml.v náručí so svojou dcérou (Autor: TASR)

    „Dianie okolo amnestií sledujem veľmi pozorne, lebo dúfam, že to bude naposledy a s úspešným koncom,“ cituje Fegyveresove slová stredajšie vydanie denníka SME.

    Fegyveres sa z obavy o svoj život skrýval v zahraničí. Momentálne žije v Česku. Tvrdí, že raz by sa chcel niekde usadiť, ale nevie, či to bude práve Česká republika, a „Slovensko to nebude asi tiež“.

    Aj keď Fegyveres nie je presvedčený, že zrušenie Mečiarových amnestií by prispelo k potrestaniu vinníkov, myslí si, že aspoň by bolo poukázané na to, aká bola pravda.

    Fegyveresa teší obrovský záujem verejnosti, ktorý vzbudil film Únos. „Ľudia sa podpisujú pod výzvu, spustilo to vlnu. Škoda, že film nevznikol skôr,“ povedal na margo podpisovej výzvy pod zrušenie amnestií.

    Ako prebiehal únos?

    V článku sa spomínajú aj konkrétne reálie únosu zo štvrtka 31. augusta 1995 z pohľadu Fegyveresa. Kováč ml. predpoludním vyšiel z domu svojím mercedesom. „Na ceste za Jurom sme mali čakať na povel a potom vozidlami prehradiť premávku, aby ostatné autá za nami nemohli vidieť, čo sa tam bude diať. Dôvod sme nepoznali,“ spomína Fegyveres.

    Podľa Fegyveresa sa teda hliadka vydala za Kováčovým autom. Následne prišiel pokyn a došlo k zataraseniu cesty. Vpredu mali ísť dva seaty, ktoré blokovali auto prezidentovho syna. Fegyveres však tvrdí: „Tie neboli naše zo ‚sledky‘.“

    Seaty donútili Kováča ml. zastaviť a z áut vystúpili chlapi v čiernom, ktorí mali na rukávoch pásky s nápisom polícia. „Kričali, že ide o policajnú akciu a aby vystúpil z auta. On to odmietal, pýtal sa, čo chcú. Tiež kričal. Nasilu ho vytiahli a natlačili do jedného z tých pristavených áut. Bránil sa, ale oni sa s ním nesrali. Bolo to drsné,“ cituje Fegyveresa denník SME.

    Celá akcia vraj trvala do troch minút. Auto s Kováčom ml. rýchlo odišlo, jeden z mužov v čiernom si zas sadol za volant mercedesu patriaceho prezidentovmu synovi a tiež odišiel.

     

    - Reklama -