Táto fotka na titulke asi Fica nepoteší. Do domácností prichádzajú státisíce novín o predražených energiách

    0
    energieŠpeciál (Autor: SaS)

    Na titulke novín je podobizeň predsedu vlády Roberta Fica, ktorý drží v ruke žiarovku a „láme si hlavu“. Pod tým svieti text „Fico stráca dôveru“ a nižšie sú porovnané preferencie Smeru z februára tohto roka, ktoré sú o 9 percent nižšie ako vo februári 2016.

    „Podľa ohlasu na energieŠpeciál predpokladáme, že kauza energie ľudí zasiahla, a na preferenciách Smeru sa to jasne odráža. Pokles dôvery Smeru súvisí s kauzami, ktoré sa postupne odhaľujú, a ľuďom dochádza, kto tu takmer 10 rokov vládol,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

    Brigádnici budú balíčkovať časopisy

    Hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková pre Parlamentnélisty.sk potvrdila, že bude potrebná dotlač energieŠpeciálu. Pôvodne sa počítalo s 200-tisíc výtlačkami.

    „Číslo 200-tisíc sme rýchlo prekročili a neustále dostávame ďalšie a ďalšie objednávky. Niektorí ľudia sú dokonca ochotní rozniesť časopisy do všetkých schránok vo svojich obciach a objednávajú si ich po tisíce. Veľmi nás to teší a považujeme za skvelé, že chcú vedieť viac. V centrále SaS budú od piatku pracovať brigádnici, ktorí budú balíčkovať časopisy.“

    Záujem o noviny si liberáli vysvetľujú rozsahom energetickej agendy. „Zatiaľ čo iné riešenia, ktorá SaS navrhuje, sa týkajú vždy špecifickej skupiny ľudí, faktúry za energie musí zaplatiť každý. Občania sú z vysokých súm rozhorčení a chcú vedieť, kde skončia ich peniaze. V energieŠpeciáli toto veľmi prehľadne vysvetľujeme,“ tvrdí Svrčeková. 

    EnergieŠpeciál doručujú dobrovoľníci a sympatizanti strany. Strana nechcela spolupracovať so Slovenskou poštou po nedobrých skúsenostiach z minulosti, keď im pošta odmietla distribuovať KaliŠpeciál. „Samozrejme, bolo by oveľa jednoduchšie poslať do každej schránky na Slovensku jeden výtlačok, takúto službu však zabezpečuje Slovenská pošta. Z minulých skúseností predpokladáme, že by si našla dôvod, aby nám nevyšla v ústrety, preto využívame možnosti, ktoré distribúciu síce zúžia, ale určite neskomplikujú,“ povedala Svrčeková a doplnila, „chceme sa týmto poďakovať všetkým dobrovoľníkom a ľuďom, ktorí prejavili súčinnosť pri distribúcii EnergieŠpeciálu. Veľmi si to vážime.“

    Kauze energií sa v SaS venovali predovšetkým poslanci Jana Kiššová a Karol Galek.

    Galek: Pozor aj na cenu tepla

    Ako ste spokojný s výsledkom kauzy energie a vyvodením zodpovednosti?

    Prekvapuje ma váhavosť v konaní zodpovedných. Z krokov vlády aj ÚRSO sme veľmi sklamaní, riešia to často spornými opatreniami, ako sú napríklad retroaktívne zavádzania cenových rozhodnutí a vyhlášok. Okrem toho sa objavujú mená na nového šéfa regulačného úradu, pričom zatiaľ ani jedno nemalo žiadnu relevantnú váhu. Všetko to boli politickí nominanti, ktorí by negarantovali nezávislosť úradu. Na druhej strane, sme veľmi spokojní s tým, ako to prijala verejnosť… My sme viackrát predkladali návrhy, čím by sa mohla táto kauza vyriešiť. Aj v energieŠpeciáli na poslednej strane sú štyri podmienky na vyriešenie. Zdá sa však, že niekomu táto kríza vyhovuje a ďalej ju naťahuje.

    Podali ste dve trestné oznámenia v súvislosti s kauzou energií. V akom sú štádiu?

    Jedno bolo na človeka s hlasom podobným Jozefovi Holjenčíkovi, išlo konkrétne o to, že mal zneužívať svoju právomoc ako verejný činiteľ. V tom druhom prípade išlo o navádzanie k trestnému činu, toto bolo podané na trhača faktúr. Obidve trestné oznámenia boli postúpené na krajskú prokuratúru. Čakáme na ďalšie kroky v tejto veci, ale určite budeme dohliadať na to, aby sa to nezamietlo pod koberec ako iné kauzy tejto vlády.

    Aká je aktuálna situácia s vydanými cenovými rozhodnutiami? 

    Dnes je vydaná vyhláška o cenovej regulácii v elektroenergetike, ktorá síce sama osebe nezavádza retroaktivitu, ale následne vydané cenové rozhodnutie hovorí o tom, že je platné od 1. januára. No prvé riadne cenové rozhodnutie pre distribučnú spoločnosť platné od 1. 1. sme tu už mali. Následne to na nátlak vlády na ÚRSO menili a upravovali niekedy koncom januára a teraz pre nich vydali tretie cenové rozhodnutie, ktoré by malo negovať prvé dve. Nastal tak absolútny chaos. Na základe prvého cenového rozhodnutia si distribučka už fakturovala, dodávatelia tiež, a tiež odviedli všetky dane a s tým súvisiace veci. Ak im teraz niekto povie, že musia faktúry stornovať a prerobiť, znamená to aj opravu daňových výkazov, čo je spojené s pokutami. V praxi to bude znamenať ešte riadny chaos a neviem si predstaviť pri súčasnom nastavení také riešenie, aby to bolo aj právne čisté.

    Môžeme očakávať podobnú situáciu aj na budúci rok?

    Dnes sa bavíme o elektrine, plyne a vode. Stále tu máme však ešte teplo, kde pre mnohých odberateľov tiež rapídne stúpla cena. O tom sa málo hovorí, pretože vyúčtovanie bude až o rok. Vo všeobecnosti však netuším, čo sa udeje na budúci rok s cenami energií. Tento rok kauza vznikla najmä pre ističe, presúvanie nákladov do fixnej zložky a preceňovanie majetku. Čo sa udeje na budúci rok, bude závisieť od nového predsedu, ktorý, dúfam, urobí poriadok, lebo Jozef Holjenčík na ÚRSO zanechal obrovský chaos. Keby sa podľa jeho pôvodných vyhlášok postupovalo na budúci rok, určite by rovnaká situácia nastala opäť.

    Spomínali ste meno nového predsedu ÚRSO. Ponúknete aj vy ako opozícia nejaké meno?

    My ako opozícia sme v nemilej pozícii. Ktorýkoľvek kandidát, ktorého by sme ponúkli, je odsúdený na neúspech. Bohužiaľ, to je opozičná realita. Napriek tomu minimálne zvažujeme predstaviť človeka, ktorý by mohol byť etalónom toho, čo má spĺňať správny predseda regulačného úradu, a nech si ho potom koalícia porovná so svojím kandidátom.

    Prezradíte aj konkrétne meno?

    Zatiaľ nemáme konkrétne meno.

    Zdroj: SaS

    - Reklama -