Vo Veľkej Británii zverejnili alarmujúcu správu o terorizme. Podrobnosti sú desivé

    0
    Ilustračné foto: Moslimovia v Británii (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ako dokazuje viac než tisícstránková správa bezpečnostného think tanku The Henry Jackson Society, počet zatknutých britských občanov obvinených z plánovania teroristických útokov či z napojenia na teroristické organizácie neustále rastie. Vzhľadom na veľkosť mesta a počet obyvateľov pochádza najviac zatknutých logicky z Londýna. Za liaheň teroristov sa však dá označiť Birmingham, odkiaľ pochádza desať percent zatknutých.

    Správa ukazuje, že najviac podozrivých pochádza zo segregovaných oblastí, kde tvoria značnú časť populácie moslimovia. V uplynulých piatich rokoch sa počet osôb zatknutých ročne pre podozrenie z páchania teroristickej činnosti zdvojnásobil v priemere z 12 na 23. Štatistiky sa pritom vedú od roku 1998. Ako píše Daily Mail, alarmujúcim zistením je aj fakt, že rastie počet žien zapojených do teroristickej činnosti. Za päť rokov sa ich percentuálny podiel strojnásobil.

    V pomere k počtu obyvateľstva dominuje pomyselnému rebríčku zatknutých osôb spomínaný Birmingham, kde žije početná moslimská komunita. Podľa najnovšieho sčítania tvoria moslimovia v tomto meste s viac ako miliónom obyvateľov takmer štvrtinu. To sa prejavuje aj v štatistike zatknutých osôb podozrivých z plánovania teroristického útoku či podpory teroristických organizácií. Medzi rokmi 2011 až 2015 tam polícia zatkla 39 osôb.

    Najviac moslimov žije v Londýne, ich počet sa odhaduje na trištvrte milióna. Z 269 osôb zatknutých v uplynulých piatich rokoch žilo v hlavnom meste 117. Päťdesiat percent z nich pochádza z troch štvrtí východného Londýna – Tower Hamlets, Newham a Waltham Forest.

    Zo správy britského think tanku zároveň vyplýva, že britskí teroristi sú čoraz mladší. Takmer polovica zatknutých v rokoch 2011 až 2015 bola vo veku menej ako dvadsaťpäť rokov. Takmer štyridsať percent z nich sa radikalizovalo pri pravidelných návštevách mešít. Internet bol miestom, kde sa radikalizovalo 35 % zatknutých. Piati najznámejší teroristi z Birminghamu boli v ostatných rokoch odsúdení na spolu päťdesiat rokov odňatia slobody a jeden z nich dokonca na doživotie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -