Ozdravný plán nepôjde na účet ľudí, reaguje štátna poisťovňa na šéfa liberálov

    0
    VšZP (Autor: VšZP)

    “VšZP však musí záležať aj na tom, aby sa dostala do lepšej finančnej kondície. Je maximálne otvorená odbornej diskusii o návrhoch, ktoré by prispeli k naplneniu tohto zámeru s ohľadom na pacientov a zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti,” uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. VšZP bude podľa jej slov o jednotlivých opatreniach priebežne informovať.

    Ozdravný plán štátnej VšZP pôjde podľa Sulíka v plnom rozsahu na účet ľudí. Tvrdí, že ľudia tak budú znášať výsledky rozkrádania a plytvania v zdravotníctve. Liberáli by situáciu štátnej poisťovne riešili napríklad cez zmenu prístupu k nákupu zdravotnej starostlivosti, tlak na ceny špeciálneho zdravotníckeho materiálu či lepší výber poistného.

    VšZP v reakcii poukázala, že zefektívňuje svoju činnosť a šetrí na vlastnej prevádzke aj mimo opatrení ozdravného plánu. Rovnako, že má vysokú úspešnosť výberu poistného – k 31.12.2016 to bolo 99,83 percenta. “Pokiaľ ide o kontrolu hospodárenia nemocníc, VšZP podporuje zámer Ministerstva zdravotníctva SR posilniť kontrolu hospodárenia nemocníc prostredníctvom dozorných orgánov,” doplnila Balážová. Pripomenula tiež, že znižovanie cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu je súčasťou ozdravného plánu, pričom sa usporia desiatky miliónov eur.

    Štátna zdravotná poisťovňa musela ozdravný plán vypracovať pre rekordnú minuloročnú stratu, ktorá má dosiahnuť okolo 200 miliónov eur. Vlastnými úspornými opatreniami plánuje získať viac ako 115 miliónov eur. Chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach aj preplácaní zdravotnej starostlivosti. Šéf VšZP Miroslav Kočan odmieta, že by sa opatrenia mali dotknúť pacientov.

    - Reklama -