Ministerka zavádzala. Ako je to teda v skutočnosti so znásilneniami vo Švédsku?

    0
    Štokholmská radnica (Autor: flickr.com)
    O 180° sa otočila vo svojom tvrdení o nahlásených znásilneniach ministerka integrácie Ylva Johanssonová, ktorá v rozhovore pre britskú BBC najprv tvrdila, že počet nahlásených sexuálnych útokov a znásilnení vo Švédsku len a len klesá. Neskôr svoje vyjadrenie uviedla na pravú mieru s tým, že mala k dispozícii chybné čísla.
     
    „Keď sme robili prieskumy, či niektoré ženy boli znásilnené alebo sexuálne obťažované, videli sme len klesajúci trend, ktorý išiel stále iba dole,“ uviedla ministerka pred kamerami BBC. Tvrdenie Ylvy Johanssonovej sa však nezakladalo tak celkom na pravde. Šéfka švédskeho rezortu pre integráciu sa totiž odvolávala na neaktuálne informácie. 
     
    Mnohí používatelia sociálnych sietí zo Švédska boli vyhlásením pobúrení a boli medzi nimi aj poslanci, ekonómovia a ďalší odborníci na problematiku, ktorí upozornili, že čísla uvádzané ministerkou boli skreslené. 
     
    Vlani stúpol počet nahlásených sexuálne motivovaných trestných činov vo Švédsku o 13 % a ministerka pre integráciu sa spočiatku odvolávala na údaje z roku 2015. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -