Svet sa s Trumpom vracia do normálu a realizmu, sleduje Alexander Tomský

    0
    Politológ a nakladateľ Alexander Tomský (Autor: Hans Štembera)

    „S Donaldom Trumpom prichádza koniec Pax Americana. Vraciame sa k systému národných štátov,“ uviedol Tomský vo svojom článku. Zároveň dodal, že hoci sa Trump ostro ohradil proti ideológii svojho predchodcu Baracka Obamu, v názore na úlohu Ameriky vo svete majú obaja veľa spoločného.

    „Každý po svojom totiž predstavuje ústup z roly globálneho garanta svetového poriadku, ktorá vychádzala z osvietenskej politickej viery v dôstojnosť človeka, vládu zákona, demokraciu a kult jednotného ľudstva,“ poznamenal.

    Ďalej uviedol, že Američania sa mýlia, keď sa domnievajú, že stačí všade zaviesť liberálnu demokraciu, ako keby neexistovali hlbšie kultúrne predpoklady, ktoré by takýto vývoj umožnili. A následne urobil exkurziu do histórie.

    „Britskí osídlenci v Amerike založili protestantskú kolóniu, ktorá až do šesťdesiatych rokov z mnohých etník úspešne vytvárala nesmierne pracovitý a jednotný národ. A paradoxne vtedy, keď sa tento model začal pod ideológiou multikulturalizmu rozpadať, získali Američania predstavu, že sú predvojom jednotného ľudstva a majú šíriť demokraciu po svete,“ podotkol Tomský s tým, že až do druhej svetovej vojny Američanom stačila pasívna zahraničná politika.

    „Ich vieru, že sú nástrojom Prozreteľnosti, však potvrdilo víťazstvo nad nacizmom aj následná nebývalá prosperita. Nebezpečenstvo komunistickej svetovlády potom spôsobilo, že sa americká politická trieda odhodlala prijať globálnu rolu. Tradičná zdržanlivosť zanikla a Spojené štáty založili NATO a ďalšie organizácie na obranu západného svetového poriadku,“ dodal.

    Trumpovo víťazstvo nad úverovou krízou zdiskreditovaným kozmopolitným establishmentom je podľa jeho slov popretím misijného poslania Ameriky. „Teraz má mať prednosť starosť o domov. Veľkosť Ameriky sa po čase nemeria angažovaním sa vo svete, ale spočíva v tom, aby doma zaistila dobrý život všetkým svojim občanom. Obama to skúšal sociálnou politikou dotácií, Trump sa usiluje o obchodnú politiku – mierne dane a regulácie a čiastočná ochrana národného trhu. Prezident je presvedčený, že v role medzinárodného policajta aj vo svetovom obchodnom systéme bola Amerika veľmi stratová,“ uzavrel so slovami, že Trump však uznáva národy, hranice a suverenitu štátov, čo je návratom k realizmu, ktorý sa už pod vplyvom kultu ľudstva začal rúcať.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -