Nemci a Francúzi sa neboja šliapnuť na plyn. Viacrýchlostnej EÚ povedali áno

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault a jeho nemecký partner Sigmar Gabriel privítali Junckerove predstavenie tzv. bielej knihy o budúcnosti EÚ. V spoločnom vyhlásení na stránke francúzskeho rezortu diplomacie uviedli: “Musíme nájsť spôsob, ako viac zohľadniť rôzne úrovne ambícií členských štátov, aby Európa lepšie reagovala na očakávania všetkých európskych občanov.”

    Únia by podľa nich mala fungovať efektívnejšie a snažiť sa stále zlepšovať, ale rovnako zachovávať spoločné hodnoty a princípy. Francúzsko a Nemecko podporili zbližovanie ekonomík členských štátov, podporu investícií a udržateľný rast s cieľom vybudovať ekonomickú úniu.

    Obaja ministri sa vyjadrili jasne za silnú EÚ a odmietli scenár, ktorý by ju zredukoval len na jednotný trh. Chceli by silnejšiu Úniu v obrannej i zahraničnej politike a stály mechanizmus na riešenie migračnej otázky tak, aby sa zo spoločenstva stal silný politický aktér na svetovej scéne.

    Blížiaci sa summit v Ríme, ktorý sa bude konať 25. marca pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv, označili za jedinečnú príležitosť, ako dodať Únii nový elán na prekonávanie budúcich výziev. “Nemecku a Francúzsku záleží na úspechu tohto procesu,” uzavreli Ayrault a Gabriel.

    - Reklama -