Brusel ukazuje Londýnu svoju silu: Kým ste v EÚ, toto musíte rešpektovať

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Europoslanci v rámci miniplenárneho zasadnutia zákonodarného zboru EÚ naznačili, že Európska komisia musí zabezpečiť, aby na území Spojeného kráľovstva boli dodržiavané všetky práva na voľný pohyb občanov členských krajín EÚ, ktorí v tejto krajine žijú alebo pracujú.

    Veľká časť poslancov tiež zdôraznila, že občania EÚ nesmú byť použití ako “predmet vyjednávania” v rámci nadchádzajúcich rokovaní o brexite medzi Londýnom a Bruselom.

    Podľa názoru poslancov EP sa okolo 3,1 milióna občanov EÚ žijúcich vo Veľkej Británii po vlaňajšom júnovom referende o brexite ocitlo v “zóne neistoty”. Upozornili, že právo týchto občanov na voľný pohyb by malo byť zaručené počas celého trvania oficiálneho britského členstva v EÚ a ich nadobudnuté práva musia byť rešpektované aj po odchode ostrovnej krajiny z Únie.

    Eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová europoslancov ubezpečila, že voľný pohyb je jedným zo základných práv EÚ.

    “Je jasné, že tak dlho kým Spojené kráľovstvo bude členským štátom, všetky práva a povinnosti v EÚ platia aj naďalej,” uviedla komisárka na adresu Británie. Občania EÚ pobývajúci na území Spojeného kráľovstva si podľa Jourovej zaslúžia férový prístup a objasnenie ich práv po vystúpení krajiny z Únie. 

    - Reklama -