Pôst a politici. Kto ho vôbec nerieši a kto potrebuje Božiu milosť?

    0
    Omša na Popolcovú stredu (Autor: TASR)

    Obdobie od Popolcovej stredy trvajúce 40 dní väčšina Slovákov využíva na očistu tela – pôst. Kresťania si tak pripomínajú pobyt Ježiša Krista v púšti, ktorý sa počas tohto obdobia 40 dní postil a odolával pokušeniam diabla. Parlamentné listy sa preto pýtali v radoch slovenských politikov, či dnes začínajú s pôstom aj oni. Ak áno, čo si odopierajú a či poznajú dôvod, prečo sa pôst začína práve dnes.

    Predseda KDH Alojz Hlina priznal, že na začiatok pôstu ho upozornila ráno manželka a idú ho dodržiavať spoločne. „Nepovedala mi však ako, tak sa nechám inšpirovať,“ uviedol a prezradil, že pôst dodržiaval aj predtým, znižoval si príjem potravy, dokonca približne 10 dní nejedol vôbec a postupne si potom príjem zvyšoval. „Je to silný pôst a v tejto podobe ho dodržiavať nebudem,“ doplnil s tým, že si obmedzí stravu, čo mu podľa jeho slov prospeje.

    Parlamentné listy sa pýtali aj na to, či vie, prečo sa pôst vlastne začína. „Pôst má hovoriť o striedmosti, ale dôležitý je jeho duchovný rozmer, čo je vlastne predpríprava kresťanov na Veľkú noc.“ Rovnako doplnil, že biblicky sa hovorí o 40-dňovom pobyte Ježiša na púšti, kde ho pokúšal diabol.

    Postí sa aj predseda hnutia Most-Híd Béla Bugár, ktorý je zároveň podpredsedom parlamentu. „Áno, Popolcovou stredou sa pôst začína aj pre mňa. Počas pôstu v piatok nekonzumujem mäso,“ vyjadril sa pre PL a dodal, „i keď pôst v mojom ponímaní nie je len o jedle, čiže tele, ale o duši a viere.“ Ako bližšie špecifikoval, zrieka sa najmä mäsa, mliečnych výrobkov a vajec. Na otázku, či vie, prečo sa pôst začal a čo znamená, predseda parlamentu odpovedal: „Som kresťan, poznám symboly a tradície.“

    Budem ďalej jesť mäso…

    Nie všetci politici pôst dodržiavajú. Medzi tých, ktorí ho ráno nezačali držať, patrí napríklad predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. „Nezačal som, ale zatiaľ som nič také protipôstne nejedol. Ale som mimo,“ povedal poslanec pre PL s tým, že je aktuálne v úplne inej kultúre. Aj napriek tomu, že pôst podľa vlastných slov neuznáva a nič by si neodoprel, poznal udalosti, ktoré sú so začiatkom pôstu spojené.

    Koaličný poslanec a predseda výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha odpovedal na otázky spojené s pôstom stručne a jasne. „Ja som ateista. Žiadny pôst neriešim a ani neviem, že vôbec má byť, a budem ďalej jesť mäso a všetko,“ uviedol.

    Nežijem len z vlastných síl. Na obed bola žemľovka

    Europoslanec Branislav Škripek priznal, že s pôstom začal a robí to každý rok. Podľa jeho názoru je to dobrá vec. „Robím to preto, lebo si pripomínam službu a život Ježiša Krista počas 40 dní na púšti, ktoré absolvoval preto, aby sa viac priblížil Bohu,“ ozrejmil.

    Ako vo svojom vyjadrení pokračoval, zmysel pôstu vidí v tom, odoprieť si, čo má rád či čo ho teší. „Robím to z duchovných dôvodov, aby som si pripomínal, že potrebujem Božiu milosť, Božie požehnanie a záleží mi na tom,“ doplnil. Stručne povedané, europoslanec si uvedomuje, že nemôže žiť iba z vlastných síl, ale chce mať v živote aj duchovné požehnanie.

    Pôstne obdobie začali aj v Ľudovej strane Naše Slovensko. „Samozrejme, začali sme. Na obed sme si dali žemľovku,“ povedal pre PL podpredseda strany Milan Uhrík.

    Poslanec najsilnejšej opozičnej strany SaS Peter Osuský sa vyjadriť nechcel. „Toto nie je veľmi politická téma a myslím si, že viera a veci okolo nej sú súkromnou záležitosťou,“ povedal.

    „Istú formu pôstu alebo sebadisciplíny držím celý rok,“ povedal liberálny poslanec Martin Poliačik, ktorý PL prezradil, že ako sa v roku 2008 vrátil z Peru, prestal jesť bravčové mäso, čo je pripomienkou významných vecí, ktoré mu zasiahli do života, a je to plnenie sľubu učiteľovi, ktorého v Peru mal. Aj napriek tomu, že na Popolcovú stredu nezačína 40-dňový pôst, okolnosti s ním súvisiace saskár poznal. „V kresťanskom myslení to má byť očista a duchovná príprava na najvýznamnejší kresťanský sviatok Veľkú noc,“ povedal Poliačik s tým, že pôst nadväzuje na nejaké staršie pohanské tradície, keď ľudia mali potrebu očisty po zimnom období.

    - Reklama -