Niekdajší favorit francúzskych volieb sa nevzdáva

    0
    Francois Fillon (Autor: TASR)
    Fillon znova odmietol vinu za údajnú spreneveru finančných prostriedkov v prospech svojej manželky Penelope a kritizoval prácu polície a justície v tomto prípade.
     
    Uviedol, že jeho predvolanie na výsluch s termínom 15. marca je načasované tak, aby mu zabránilo kandidovať vo voľbách. Avizoval však, že na výsluch sa dostaví.
     
    Fillon dnes nečakane zrušil návštevu poľnohospodárskeho veľtrhu v Paríži, ktorá bola bodom jeho dnešného programu v rámci predvolebnej kampane. Volebný štáb k tomu nepodal žiadne vysvetlenie. Uviedol len to, že Fillon dnes na poludnie vystúpi s vyhlásením.
     
    Medzičasom francúzsky denník Le Figaro na svojej webovej stránke informoval, že zo svojej funkcie dnes odstúpil riaditeľ Fillonovej predvolebnej kampane Patrick Stefanini. Fillon však zatiaľ jeho rezignáciu neprijal.
     
    Počas dnešného dopoludnia sa objavovali aj správy, že Fillon dnes v sídle strany Republikáni (LR) absolvoval sériu stretnutí s členmi jej vedenia. Na základe toho sa špekulovalo, že zrejme stiahne svoju kandidatúru, čo časť straníkov považuje za najlepšie možné riešenie.
     
    Francúzske médiá dnes okrem toho informovali, že Francois Fillon a jeho manželka Penelope dostali na 15. a 18. marca predvolanie na výsluch v súvislosti s podozrením, že Fillon fiktívne zamestnával svoju manželku ako svoju poslaneckú asistentku.
     
    Aféra nazvaná Penelopegate spôsobila prudký pokles popularity Fillona u voličov, aj keď ešte prednedávnom bol považovaný za favorita blížiacich sa prezidentských volieb.
     
    Konzervatívna strana Republikáni po prepuknutí aféry stále tvrdila, že nemá žiadny “plán B” pre prípad, že by sa Fillon kandidatúry vzdal. Bývalý premiér a exminister zahraničných vecí Alain Juppé, ktorého Fillon porazil v straníckych primárkach, v súvislosti s tým opakovane vyhlasoval, že nemieni byť Fillonovým náhradníkom – dnes však s Fillonom telefonicky hovoril. Fillon dnes i v uplynulých týždňoch rokoval aj s exprezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorý v primárkach skončil ako tretí.
     
    - Reklama -