Budete šokovaní, čo povedal Trump o Rusku! Ale aj ďalšie témy z jeho prejavu v Kongrese stáli za to

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    „Dnes večer pred vami stojím s úmyslom odovzdať vám posolstvo o jednote a sile,“ začal prezident Trump svoj prejav v americkom Kongrese. „Nová kapitola americkej veľkosti sa práve začína, Amerika znovu našla svoju dušu. Všetci naši spojenci môžu byť spokojní – Amerika je znovu pripravená byť svetovým lídrom,“ uviedol Trump na úvod svojho prejavu.

    Prezident Spojených štátov potom znova zdôraznil to, čo sám považuje za svoje hlavné poslanie – postaviť Ameriku na prvé miesto. „Dlho sme sa zaoberali otázkami spojenými s hranicami iných štátov, zatiaľ čo sme naše hranice nechali otvorené. Financovali sme globálne projekty, ale zanedbali sme svoje vlastné deti, mestá ako Chicago, Baltimore, Detroit a mnoho ďalších naprieč celými Spojenými štátmi,“ pokračoval Trump.

    Odteraz sa bude Washington zaoberať primárne otázkami spojenými s obnovou samotných Spojených štátov. „Upadajúci priemysel opäť oživíme, naši veteráni dostanú starostlivosť, ktorú si zaslúžia, armáda bude mať prístup k zdrojom, ktoré si zaslúži,“ uviedol americký prezident.

    Prezident Trump ďalej podotkol, že len mesiac a pár dní od jeho prezidentskej inaugurácie už začal plniť sľuby, ktoré dal svojim voličom v rámci volebnej kampane.

    „Od môjho zvolenia Ford, Chrysler, General Motors, Intel, Walmart a ďalšie korporácie oficiálne vyhlásili, že sa chystajú investovať miliardy dolárov v Spojených štátoch, čím dôjde k vytvoreniu desaťtisícov nových pracovných miest,“ zdôraznil Trump.

    „Naším prianím je, aby mali všetci Američania možnosť byť úspešní, ale to sa nemôže stať v prostredí, v ktorom vládne chaos. Musíme obnoviť rešpekt k zákonu a našim hraniciam. Z tohto dôvodu sa už čoskoro začne výstavba veľkého, skutočne veľkého múru na našich južných hraniciach,“ pokračoval Trump vo výpočte svojich plánov.

    Republikánsky prezident ďalej zdôraznil, že povinnosťou jeho administratívy je predovšetkým zaistiť bezpečnosť pre obyvateľov Spojených štátov.

    „Zaviedli sme už veľmi razantné opatrenia na obranu našej krajiny pred islamským terorizmom. Podľa Ministerstva obrany USA prišla väčšina ľudí odsúdených pre akt terorizmu z územia mimo Spojených štátov. Nemôžeme už ďalej pokračovať v politike otvorených dverí,“ zdôraznil americký prezident.

    „Na dosiahnutie našich cieľov, nielen doma, ale aj inde vo svete, najprv musíme znovu naštartovať náš vlastný ekonomický motor. Musíme vytvoriť prostredie, v ktorom bude jednoduché podnikať. Teraz sú americké podniky zdaňované viac ako takmer v akejkoľvek inej krajine. Môj ekonomický tím už pracuje na daňovej reforme.“

    Trump ďalej podotkol, že je síce stúpencom voľného trhu, ale nie v prípade, že je takáto politika jednostranná. Prezident tým narážal na to, že zatiaľ čo Spojené štáty neuvaľujú žiadne alebo takmer žiadne clá na dovážaný tovar, mnoho iných štátov postupuje pri americkom exporte opačne.

    „Som za voľný obchod, ale som takisto za férový obchod,“ zdôraznil americký prezident.

    Prezident Trump potom uviedol, že sa chystá zmeniť súčasnú imigračnú politiku, vďaka ktorej vraj do Spojených štátov prichádza príliš veľa nekvalifikovaných pracovných síl, čo vo výsledku stojí mnoho peňazí daňových poplatníkov. Trump sa chce vydať cestou Kanady či Austrálie, ktorých imigračné zákony umožňujú vstup do krajiny iba tým jedincom, ktorí preukážu, že oplývajú schopnosťami, ktoré si táto ekonomika v danom štádiu vyžaduje.

    Amerika na prvom mieste

    „Aby som mohol spustiť program národnej obnovy, obrátim sa na Kongres s požiadavkou na schválenie návrhu zákona, ktorý by mal vo výsledku vyprodukovať bilión amerických dolárov v investíciách na obnovu americkej infraštruktúry. Malo by ísť jednak o súkromné, jednak o štátne financie. Budú vytvorené milióny nových pracovných miest,“ zdôraznil Trump.

    Program národnej obnovy sa bude riadiť dvoma základnými princípmi – kupuj americký tovar a najímaj na prácu Američanov.

    Ku koncu svojho prejavu hovoril Trump o povinnom zdravotnom poistení pre všetkých Američanov, ktoré zaviedol jeho predchodca Barack Obama. To je vraj pre mnohých Američanov neúnosné, a preto musí byť zrušené.

    V úplnom závere Trump uviedol, že posiela do amerického Kongresu návrh rozpočtu, ktorý počíta s obnovou americkej armády a s jedným z najvyšších navýšení výdavkov na zbrojenie v americkej histórii.

    „Zároveň očakávame od našich partnerov v NATO, na Blízkom východe aj v Tichomorí, že sa aktívne zapoja do tejto iniciatívy a zaplatia svoj podiel – musia to urobiť. Budeme aj naďalej rešpektovať zavedené inštitúcie a práva iných národov, rovnako ako však budeme vyžadovať aj rešpekt z ich strany k nám,“ dodal.

    „Mojou prácou nie je reprezentovať celý svet; mojou prácou je reprezentovať Spojené štáty americké,“ zdôraznil Trump.

    Celý prejav si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -