Islam zvíťazí nad konkurentmi. Štúdia hovorí jasne

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Moslimovia sú najrýchlejšie rastúcou náboženskou skupinou na svete. V súčasnosti žije v rôznych častiach sveta okolo 1,6 miliardy moslimov, čo zodpovedá približne 23 % svetovej populácie. Dominantnú náboženskú skupinu tvoria ešte stále kresťania, ale ak bude súčasný demografický trend pokračovať, na konci 21. storočia ich moslimovia predstihnú.

    Väčšina moslimov (62 %) žije v ázijsko-pacifickom regióne, najmä v Indonézii, Pakistane a Bangladéši. Práve Indonézia je krajina s najväčším počtom moslimov na svete (300 miliónov). Počet moslimov rastie aj v európskych štátoch, podľa štúdie budú moslimovia v roku 2050 tvoriť desatinu európskej populácie.

    Rýchly rast moslimskej populácie má dva hlavné dôvody, pričom oba vyplývajú z jednoduchých demografických ukazovateľov. Moslimské ženy rodia vo všeobecnosti viac detí ako členovia akejkoľvek inej náboženskej skupiny. Moslimská žena má v priemere 3,1 dieťaťa, zatiaľ čo priemer všetkých ostatných náboženských skupín je 2,3.

    Moslimovia sú podľa výsledkov štúdie zároveň najmladšou náboženskou skupinou: priemerný vek moslimskej ženy či muža v roku 2010 bol 23 rokov, čo je o sedem rokov menej ako priemer ostatných skupín. Tento údaj znamená, že mnoho ďalších moslimov bude čoskoro vo veku, keď si budú zakladať rodiny, čo v kombinácii s vysokou mierou pôrodnosti povedie k ďalšiemu nárastu svetovej moslimskej populácie.

    Vedci z Pew Research Center sa na jar 2016 opýtali obyvateľov 10 európskych štátov, koľko moslimov v ich krajine podľa nich podporuje teroristické skupiny typu Islamského štátu. Vo väčšine prípadov ľudia uviedli, že ide len o „veľmi malé“ číslo. Výnimkou bolo Taliansko, kde opaku verí 46 % obyvateľov.

    V rámci rovnakej štúdie sa výskumní pracovníci Európanov spýtali, ako všeobecne vnímajú moslimov. Ukázalo sa, že v tomto ohľade je Európa dosť rozdelená. Väčšina obyvateľov Maďarska, Poľska a Grécka má k moslimom skôr negatívny vzťah. Naopak, na západe Európy ako napríklad vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii prevláda pozitívna mienka.

    Zaujímavé boli aj výsledky štúdie, ktorú centrum uskutočnilo v roku 2011. Európanov a moslimov sa opýtalo, ako o sebe navzájom zmýšľajú. V siedmich prevažne moslimských štátoch prevláda o ľuďoch zo Západu negatívna mienka. Napríklad 68 % respondentov sa domnieva, že ľudia zo Západu sú sebeckí. Podobne vysoké percento sa objavilo aj v prípade adjektív „násilní“ a „lakomí“. Pozitívne hodnotenie ako „úctiví voči ženám“ či „tolerantní“ udelilo ľuďom zo Západu len okolo 35 % moslimov.

    Názor obyvateľov Európy a Spojených štátov na moslimov je rôznorodejší. Polovica opýtaných označila moslimov za „násilných“ a 58 % za „fanatických“. Rovnako vysoké percento respondentov (51 %) označilo moslimov za „úprimných“.

    Najnovší prieskum centra ďalej dokazuje, že drvivá väčšina obyvateľov prevažne moslimských štátov má o extrémistických skupinách typu Islamského štátu negatívnu mienku. V krajinách ako Libanon a Jordánsko sa to týkalo takmer 100 % opýtaných.

    Podobne moslimovia zmýšľajú o teroristických činoch, ktoré môžu byť podľa väčšiny z nich ospravedlnené len „zriedkakedy alebo nikdy“. Mierne odlišný názor majú len obyvatelia palestínskych teritórií, Afganistanu a v nižšej miere Egypta.

    Vo väčšine prípadov však majú obyvatelia prevažne moslimských štátov z nárastu terorizmu rovnaké obavy ako obyvatelia Európy či Spojených štátov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -