Kolaps sociálneho štátu v USA? Majú tam vážny problém

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Jeden z najčítanejších prispievateľov na portáli Forbes Thomas Del Beccaro tvrdí, že Kalifornia je „štát s perfektnými zákonmi, teda aspoň v mysliach tých, ktorí presadzujú sociálnu spravodlivosť“. Na projekty pre zachovanie rovnoprávnosti a férovosti v spoločnosti minie Kalifornia pod vedením demokratov ročne 100 miliárd dolárov. 
     
    Zatiaľ čo miliardy tečú do projektov na boj za sociálnu spravodlivosť, základná infraštruktúra štátu podľa Del Beccara kolabuje. Kalifornia sa však v uplynulých dňoch a týždňoch zviditeľnila iným spôsobom. Práve tento štát na západnom pobreží USA sa pustil do legislatívneho boja proti Donaldovi Trumpovi. 
     
    Nový šéf Bieleho domu na rozdiel od jeho predchodcu požaduje, aby takzvané útočiskové (azylové) mestá (sanctuary cities) prestali kryť ilegálnych migrantov žijúcich na svojom území a to sa demokratickým ochrancom sociálnej rovnosti pre všetkých prieči. 
     
    Útočiskové či azylové mestá (sanctuary cities), ktoré bránia migrantov bez platných imigračných dokladov, sú hojne zastúpené práve v spomínanej Kalifornii. Los Angeles, San Francisco či Sacramento, to je len zopár miest, v ktorých legislatíva výslovne zakazuje, aby orgány činné v trestnom konaní spolupracovali s imigračnými úradmi. Túto prax chce Trump zrušiť. 
     
    Pákou na spomínané mestá, v ktorých ilegálnym migrantom v podstate nič nehrozí, ak neprekročia zákon, sú pre Donalda Trumpa štátne dotácie, ktoré im chce prezident odoprieť, ak nezmenia svoju legislatívu. „Zatiaľ čo Donald Trump mohol vyhrať prezidentské voľby, nezmenil naše hodnoty. Amerika je veľkolepejšia než ktorýkoľvek človek či strana. Nenecháme sa zatiahnuť do minulosti,“ vyhlásil predseda kalifornského senátu Tempore Kevin de León. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -