Prišiel som minulý piatok do Malmö a priamo na námestí tam práve niekoho zavraždili. Vláda to vie, ale nikdy neprizná. Britský novinár dáva za pravdu Trumpovi

    0
    Zásah švédskej polície (Autor: TASR)

    „Na Trumpa sa zniesla vlna posmechu za jeho slová o neexistujúcej udalosti vo Švédsku. Po pár dňoch však skutočne vypukli búrlivé nepokoje v prisťahovaleckej štvrti Rinkeby v Štokholme. Ďalej sa v médiách písalo o samovražde šiestich afganských detí za posledného pol roka. Vláda zlyháva a nie je schopná zabezpečiť 25-tisíc utečeneckým deťom bez sprievodu dospelých adekvátnu starostlivosť. To všetko je šokujúce, ale v dnešnom Švédsku nijako prekvapujúce,” hovorí Nelson.

    Nelson pripúšťa, že Švédsko nestojí pred zrútením, ale jeho neschopnosť v oblasti integrácie viedla k mnohým problémom, ktoré vyústili do násilia páchaného prisťahovaleckými gangmi a do vysokej nezamestnanosti v rámci tejto komunity. „Zatiaľ čo v Štokholme môžu tieto fakty úrady ignorovať, v Malmö už to tak jednoduché nemajú. Bol som tam minulý piatok a v deň môjho príchodu zavraždili 23-ročného muža priamo na námestí pred niekoľkými svedkami,” rozpráva.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    „Bola to už tretia vražda za šesť týždňov. Tunajšie médiá zriedkakedy informujú o etnickej príslušnosti obete alebo páchateľa, ale Švédi už väčšinou dokážu sami odhadnúť, kedy sú do trestnej činnosti zapojení migranti. Pokiaľ sa cudzinci dostanú na ´nesprávne miesto´, zaplatia za to vysokú cenu. Vlani v lete tak zomrel v Štokholme po výbuchu granátu britský chlapec. Ak by sa niečo také stalo vo Veľkej Británii, minimálne by sa rozhorela živelná debata o imigrácii,” usudzuje Nelson.

    „Švédski politici však nie za žiadnych okolností nepripustia, že nemajú všetko pod kontrolou. Tých, ktorí o tejto problematike hovoria verejne, často označujú ako fanatikov a extrémistov,” píše Nelson a upozorňuje na vysokú nezamestnanosť medzi švédskymi prisťahovalcami. „Zatiaľ čo medzi Švédmi je nezamestnanosť asi štyri percentá, v rámci prisťahovaleckej komunity je to 22 %. Tento rozdiel je najvyšší v celej Európe. Švédska vláda rada opisuje svoju krajinu ako humanitárnu veľmoc, ale jej zlyhanie v oblasti integrácie je fatálne,” usudzuje Nelson.

    „Švédsko je v oblasti technológií, hudby, obchodu a ďalších odvetví svetovým premiantom. Lenže jeho s najlepšími úmyslami vytvorený sociálny model spôsobil nárast násilia v prisťahovaleckých štvrtiach. Všetky tieto problémy vychádzajú z rozhodnutia vlády prijať viac migrantov, ako bola krajina schopná zvládnuť. Pre vládu bude veľmi bolestivé priznať si svoje vlastné chyby. V tomto bode má však Donald Trump úplnú pravdu,” uzavrel novinár.

    - Reklama -