Akčné VIDEO zo zatýkania islamistov v troskách rozbombardovaného mesta. Tisícka militantov skončila v rukách armády

    0
    Boje o Mósul (Autor: TASR)
    Kľúčovou úlohou irackých jednotiek, ktoré majú podporu vojenských poradcov a leteckých síl Spojených štátov, je teraz prevziať kontrolu nad letiskom v Mosule. To zostáva napriek neutíchajúcemu tlaku spojeneckých akcií pod kontrolou teroristov z Islamského štátu tak ako aj západná časť mesta, ktorú sa militantom podarilo udržať pod kontrolou. 
     
    Kým na západe Mosulu zúria kruté boje o letisko, ktoré môžu podľa odhadov amerických stratégov trvať mesiace, vo východnej časti je v plnom prúde „lov“ na teroristov. Po náletoch USA sa irackej armáde za pomoci kurdských pešmergov, sunnitských kmeňových bojovníkov a šíitskych milícií podarilo pri raziách zatknúť už tisíc militantov. 
     
    Východnú časť mesta sa podarilo vyčistiť od teroristov z IS v priebehu mesiaca, ale Mosul stále nie je bezpečný. Svedčia o tom aj zábery priamo z jednej vojenskej akcie proti militantom, ktoré výnimočne zverejnila arabská verzia spravodajskej televízie BBC. 

    Ako z akčného filmu

    Video z pátrania po teroristoch v troskách bojmi zničeného mesta sa dostalo aj na sociálnu sieť Facebook, kde ho na oficiálnom profile britskej spravodajskej stanice videlo viac ako jeden a štvrť milióna používateľov za menej ako 24 hodín. 
     
    Na záberoch videa je vidieť priebeh razie, počas ktorej iracké spojenecké jednotky zatknú jedného z obyvateľov východnej časti Mosulu, podozrivého z napojenia na teroristov z Islamského štátu. V záberoch sa mihnú aj deti a členovia rodiny zatknutého. 
     
    Nechýba ani chvíľka akcie a výstrely. Podľa bezpečnostných zložiek trvalo 4 mesiace, kým zhromaždili dostatok informácií, aby mohli tieto razie vykonať. Za jediný deň, počas ktorého boli urobené zábery z videa, sa podarilo údajne zatknúť 6 ľudí.
    (Text pokračuje pod videom.)
    Prevziať kontrolu nad letiskom v Mosule je kľúčové aj preto, že iracká armáda potrebuje zabezpečiť cesty vedúce do mesta z juhu a to nie je v súčasnej situácii možné.

    Nebude to také ľahké

    Teroristi z Islamského štátu sa zmocnili Mosulu začiatkom roku 2014, keď obsadili veľké územia na severe a západe Iraku. Ofenzíva proti militantom sa začala vlani v polovici októbra a postupuje aj vďaka spomínanej leteckej podpore zo strany USA, ale aj pomoci ozbrojených oddielov kurdskej menšiny. 
     
    Východnú časť mesta sa podarilo armáde oslobodiť už v januári, ale podľa amerických poradcov to nebude v prípade západnej časti také jednoduché. Tamojšie štvrte sú totiž plné úzkych uličiek a zákutí, ktoré predstavujú väčšie riziko aj výzvu pri pátraní po militantoch. 
     
    Mimoriadne závažnú hrozbu pre Mosul a jeho oslobodzovanie predstavujú podľa redaktora arabskej verzie BBC Basheera al Zaidiho takzvané „spiace bunky“ teroristov. Ide o skupinky, ktoré zostanú v utajení až do upokojenia situácie a prípadného oslobodenia mesta od militantov a začnú byť aktívne vo chvíli, keď už zavládne pocit bezpečia. 
     
    - Reklama -