Trump urobil svet temnejším a nestabilnejším miestom, odkazuje známa mimovládna organizácia

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Mimovládna organizácia Amnesty International vo svojej správe uvádza, že šírením toxického strachu a štvaním ľudí proti sebe lídri USA, Maďarska, Filipín a Egypta prispievajú ku globálnemu potláčaniu ľudských práv, informuje britský Independent.

    Vo viac ako 400-stranovej výročnej správe k porušovaniu ľudských práv zhodnotila organizácia rok 2016 ako rok, keď cynické skupinkovanie na “my vs oni“, šírenie strachu a nenávisti vystúpilo globálne na najvyššiu úroveň od 30.rokov minulého storočia, keď sa k moci v Nemecku dostal Adolf Hitler.

    Podľa Amnesty najmä Trumpova „jedovatá“ predvolebná rétorika ešte ako kandidáta na prezidentskú stoličku je názorným príkladom globálneho trendu rozširujúcej sa nahnevanej a rozdeľujúcej politiky. Biely dom sa k správe zatiaľ nevyjadril.

    Hranice toho, čo je prijateľné, sa posunuli. Politici nehanebne a aktívne legitimujú všetky možné druhy nenávistnej rétoriky a politiky založenej na identite ľudí: misogynii, rasizmu a homofóbii. Prvým cieľom boli utečenci a ak toto bude pokračovať, v roku 2017 budú v hľadáčiku ďalší,” uvádza Amnesty. Vážne porušovanie ľudských práv zaznamenala organizácia podľa výročnej správy v minulom roku v 159 krajinách, kde vlády “zatvárali oči nad vojnovými zločinmi, presadili dohody, ktoré narušujú právo žiadať o azyl, prijali zákony, ktoré porušujú slobodu prejavu, podnecovali vraždy ľudí len preto, že sú obvinení z užívania drog, ospravedlňovali mučenie a zavádzali drakonické policajné právomoci”.

    Výročnú správu vydala organizácia s hlavným sídlom v Londýne tento raz výnimočne v Paríži, lebo podľa nej Francúzsko minulý rok v dôsledku teroristických útokov zneužilo svoje mimoriadne právomoci a hlboko diskriminačným spôsobom obmedzilo osobnú slobodu viac ako 600 ľuďom, väčšinou moslimom, tým že im nariadili domáce väzenie a krajina tiež zákazala viac ako 140 protestov. Francúzska vláda svoje počínanie odôvodňuje ako ochranu proti vážnej teroristickej hrozbe.

    - Reklama -