Z Kuby dostanú Slováci liek a Beblavý má pochybnosti

    0
    Lekárnička a lieky (ilustračná foto) (Autor: TASR)

    Cukrovkárovi sa vytvorí rana, infekcia sa šíri do hlbších tkanív, následne postihuje kĺby a kosti a nakoniec to môže viesť až k amputácii. Takýto môže byť priebeh ochorenia s názvom diabetická noha.

    Ministerstvo zdravotníctva chce na Slovensku vyskúšať liek Heberprot-P, ktorý by mal pomôcť pacientom s týmto ochorením. Liek pochádza z Kuby a táto karibská krajina nám ho poskytla de facto zadarmo ako deblokáciu starého dlhu. Liek sa dostane k pacientom v marci, konkrétne v troch centrách, ktoré sú zamerané na liečbu diabetu. Dohliadať naň budú zo začiatku kubánski lekári.

    Ministerstvo zdravotníctva umožnilo mimoriadny dovoz lieku a vydá povolenie na jeho použitie, hoci nie je registrovaný na Slovensku ani v rámci Európskej liekovej agentúry.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    Analytička Stredoslovenského inštitútu zdravotnej politiky Angelika Szalayová tvrdí, že vzhľadom na obmedzené množstvo informácií o tomto lieku by mal najskôr prebehnúť štandardný proces registrácie, v ktorom sa preukazuje účinnosť a bezpečnosť lieku tak, aby nedošlo k poškodeniu zdravia pacientov.

    Beblavý má pochybnosti

    Nezaradený opozičný poslanec Miroslav Beblavý tvrdí, že „nevieme, či neregistrovaný liek kúpený štátom je účinný, bezpečný a zmysluplný“.

    „Špičková medicínska analýza (tzv. Cochrane review) zistila o nich nasledovné: 1. pridaná hodnota liekov je mierna, výsledky sú štatisticky slabé a môžu byť nesprávne, 2. bezpečnosť týchto rastových liekov je nejasná'. To znamená, že doterajšie testy neponúkli jasnú odpoveď na to, či je liek bezpečný. Pripomínam, že komplikované procesy schvaľovania liekov existujú práve preto, aby minimalizovali bezpečnostné riziká.“

    Beblavý pripomína, že Slovensko má veľmi tvrdé pravidlá na preplácanie liekov z hľadiska ich pridanej hodnoty. „Je dosť pravdepodobné, že tento liek by nimi neprešiel, ale ministerstvo zdravotníctva ho kúpilo od Kubáncov v rámci deblokácie dlhu a argumentuje, že je tak zadarmo. No nie je. Odpustili sme za to Kubáncom dlh, ktorý inak nestarneani neexpiruje'. A to v čase, keď štát ide obmedzovať overené a štandardné liečby na slepotu či hepatitídu,“ argumentuje Beblavý a dodáva, že o tom, či takýto liek kúpiť a dávať ho pacientom, by nemali rozhodovať politici, ale experti zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a farmaekonomickí analytici.

    - Reklama -