Máte tetovanie alebo pírsing? Pozor! Štátna poisťovňa po očiach nechce hradiť ani liečbu žltačky

    0
    VšZP (Autor: VšZP)

    Všeobecná zdravotná poisťovňa je v strate 200 miliónov eur, lebo jej predošlé vedenie netvorilo rezervy. Snaží sa preto šetriť, kde sa dá. Jednou z foriem šetrenia je neuhrádzanie liečby niektorým pacientom s hepatitídou typu C, a to pre pacientov s tetovaním alebo pírsingom. Toto ochorenie pritom môže smerovať až k rakovine pečene.

    Ako informuje denník SME, okrem menovaných ľudí si majú podľa návrhu poisťovne liečbu žltačky sami platiť aj alkoholici a narkomani. Hovorkyňa VšZP Petra Balážová sa vyjadrila, že okrem šetrenia financií sa týmto opatrením odstráni rizikové správanie sa poistencov, pričom sa zvýši spoluzodpovednosť za ich zdravie. Návrh poisťovne musí schváliť ministerstvo zdravotníctva.

    „Ministerstvo zdravotníctva pozitívne vníma snahu VšZP zameranú na hľadanie úspor, ale je presvedčené, že tieto návrhy úsporných opatrení nesmú byť primárne zamerané na úspory na pacientoch,“ uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Podobný názor má aj vedecký sekretár Slovenskej hepatologickej spoločnosti Jozef Glasa. Podľa jeho názoru sa podsúva názor, že pacienti si za svoje ochorenie môžu sami, a preto by mali za svoje správanie znášať aj dôsledky. „Také jednoduché a jednoznačné to však pri konkrétnom prípade nebýva,“ vyjadril sa.

    Režim šetrenia poisťovňa ohlásila aj pri injekciách do oka, konkrétne obmedzením uhrádzania špeciálnych injekcií do oka, ktoré sa pichajú pri degenerácií centrálnej sietnice alebo cukrovky. Títo pacienti strácajú ostrosť videnia a ochorenie smeruje k slepote.

    - Reklama -